Историкът Кевин Уейт: Дивият запад не е бил толкова див, имало е по-строг контрол на оръжията от днес

OFFNews 22 септември 2023 в 00:30 10566 0

Границата

Снимка Viasat History

"Границата"

Историкът Кевин Уейт е създател на документалната поредица "Границата", която търси истината зад митовете за Съединените щати и прословутия Див запад. 

Местните американски индианци са всъщност емигранти: преди около 15 000 години те пристигат на континента от Азия през замръзнала дива част, която свързвала Сибир и Аляска през Ледената епоха. Това били около 600 различни племена, с различни обичаи, начин на живот и йерархия. До времето, в което Христофор Колумб пристига в Новия свят, те са наброявали грубо между 5 и 10 милиона, а според някои оценки са достигали дори до 25 милиона. Племената, които живеели на запад, особено в равнините, били по-враждебни – те били основно мигриращи ловци и се конкурирали за една и съща територия, докато племената на изток от Мисисипи живеели в установени селища.

Кевин Уайт разказва още за поредицата в интервю, предоставено за OFFNews от Viasat World. Премиерата на документалната поредица в шест части е на 22 септември от 22:00 часа Viasat History.

- Как се появи идеята за тази поредица?

- Започна с Dash Pictures, продуцентската компания, и Дан Шарп. Той и екипът му започнаха да правят проучвания и да установяват какво искат да включат и какво не в шоуто. Бях привлечен като консултант историк, за да помогна да се определи структурата и да се разбере върху какво наистина да се съсредоточим, както и да отделим фактите от митовете. Защото има цял куп митове за американския Запад. Искахме да пресечем тези митове и да стигнем до истинската история.

- Кога развихте интереса си към тези теми и към развитието на американския Запад?

- Защитих докторската си дисертация в САЩ в Университета на Пенсилвания върху историята на робството в американския Запад. Тогава започнах да се ровя в тази история и да научавам, че противно на митовете, които много американци разказват за американския Запад и места като Калифорния, той не е бил някаква земя на свободата. Всъщност там е имало и много роби. Чернокожи роби са били докарани в Калифорния по време на Калифорнийската златна треска и робството е продължило да се практикува в Калифорния чак до Гражданската война. Така че моите изследвания наистина се занимаваха с това и написах книга, озаглавена "На запад от робството", която е за робството в американския Запад и Гражданската война на места като Калифорния и как тази история има наистина дълго наследство и как виждате, да речем, паметници на конфедерацията в Калифорния, дори през 20-ти век, които отбелязват тази история на бунта и робството на Запад.

- Разкажете някой любопитен момент от снимките или от поредицата.

- Има наистина добри кадри за американския Запад и граничните градове. Друг щур факт: ако гледате американски уестърни с Клинт Истууд, си мислите, че всички са ходели тежко въоръжени и постоянно стреляли един по друг. Но в много от тези гранични градове Дивият запад всъщност не е бил толкова див и в някои от т.нар. градове на Дивия запад всъщност е имало по-строги закони за контрол на оръжията, отколкото днес в Съединените щати. Когато влизаш в някой от тези градове, е трябвало да регистрираш оръжието си при шерифа, а след това просто да се разхождаш със зареден пистолет на колана си.

- Как са се адаптирали заселниците? 

- Особено за европейските имигранти американският Запад е бил наистина привлекателен, защото там е можело да се сдобиеш с повече земя на по-ниска цена. Понякога дори не е било необходимо да я купуваш, просто се настаняваш на нея и след време земята става твоя. Така че за много хора това наистина представлявало своеобразна американска мечта. Големият проблем е, че за голяма част от тази земя е имало претенции и от други хора и единственият начин да я получиш е бил да използваш силата на американската армия, за да я завземеш.

- Какво е посланието към публиката?

- Мисля, че зрителите ще научат много от поредицата, ще разберат защо Съединените щати изглеждат така, както изглеждат днес, заради случилото се през XIX в. на Запад и защо светът изглежда така, както изглежда днес, заради случилото се през XIX в. в Северна Америка и защо много европейски имигранти  са дошли в Съединените щати.

Снимки: Viasat History

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!