Кристиан Грамш от DW: Поканихме Барух и Бедров за ново сътрудничество (обновена)

Мая Младенова 01 октомври 2013 в 13:46 11898 121

Кристиан Грамш  Снимка: Сергей Антонов
Кристиан Грамш Снимка: Сергей Антонов

 

 

Поканихме Еми Барух и Иван Бедров за ново сътрудничество. Те са склонни да приемат. В диалог сме с тях.

Това каза Кристиан Грамш, директор Мултимедия-Региони в Дойче веле (DW), на безпрецедентна пресконференция в София. Ръководителите на DW за България дадоха специален брифинг, за да изяснят възникналото по думите им "недоразумение, дължащо се на междукултурни различния" по отношение на двамата отстранени външни автори след получено писмо от Корпоративна търговска банка.

Шефовете на DW предпочетоха да говорят за принципи и журналистически стандарти и нито веднъж не споменаха имената на двамата журналисти или името на банката.

От думите на Кристиан Грамш се разбра, че неспазеният журналистически кодекс на медията не е по отношение на конкретни коментари на Барух и Бедров, а е бил нарушен цялостният баланс на мненията по конкретната тема. Грамш се съгласи, че няма как в жанра журналистически коментар да се търсят всички гледни точки, но трябва да има баланс на гледните точки в общия брой материали по темата.

"Дойче веле се противопоставя на всякакви опити да ѝ бъде оказано влияние. Предпоставка за това "Дойче веле" да се ползва с доверие в света е спазването на определени журналистически правила, които са договорени от нас с всички наши автори, които работят при нас", каза още Грамш. 

Той заяви, че съжалява, че не може да покаже кореспонденцията между медията и банката. На въпрос на Атанас Чобанов (bivol.bg) на коя дата е получено писмото от КТБ и дали биха публикували оригиналния му текст, Грамш отговори: "Дойче веле никога не публикува писмената си кореспонденция. Съжалявам, че сега този принцип се явява недостатък, защото не мога да ви докажа колко ясна и категорична беше позицията на медията в отговор на това писмо. Знам, че ще ми повярвате, защото иначе не бих го твърдял."

И Кристиан Грамш, и другите му двама колеги на брифинга - завеждащата секцията за Централна Югоизточна Европа Верица Спасовска и главният редактор на българската редакция Александър Андреев - се извиниха, че комуникацията с Барух и Бедров не минала по най-добрия начин.

"Ставаше въпрос за временно, а не постоянно прекратяване на сътрудничеството с двамата колеги до изясняване на  сигнала - така се процедира навсякъде в редакциите на DW", коментира Верица Спасовска.

Като човека най-високо в йерархията на DW, четящ текстове на български език, поемам отговорността. Моя беше отговорността да се потърси гледната точка на другата страна. Аз съм човекът, който не е видял в техните текстове онези неща, които са в нарушение на стандартите", заяви Александър Андреев и се зарече в бъдеще в работата на редакцията да не страдат нито стандартите, нито да липсват коментари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!