Quantcast

Кристиан Грамш от DW: Поканихме Барух и Бедров за ново сътрудничество (обновена)

Последна промяна на 01 октомври 2013 в 13:46 11192 121

Кристиан Грамш  Снимка: Сергей Антонов
Кристиан Грамш Снимка: Сергей Антонов

 

 

Поканихме Еми Барух и Иван Бедров за ново сътрудничество. Те са склонни да приемат. В диалог сме с тях.

Това каза Кристиан Грамш, директор Мултимедия-Региони в Дойче веле (DW), на безпрецедентна пресконференция в София. Ръководителите на DW за България дадоха специален брифинг, за да изяснят възникналото по думите им "недоразумение, дължащо се на междукултурни различния" по отношение на двамата отстранени външни автори след получено писмо от Корпоративна търговска банка.

Шефовете на DW предпочетоха да говорят за принципи и журналистически стандарти и нито веднъж не споменаха имената на двамата журналисти или името на банката.

От думите на Кристиан Грамш се разбра, че неспазеният журналистически кодекс на медията не е по отношение на конкретни коментари на Барух и Бедров, а е бил нарушен цялостният баланс на мненията по конкретната тема. Грамш се съгласи, че няма как в жанра журналистически коментар да се търсят всички гледни точки, но трябва да има баланс на гледните точки в общия брой материали по темата.

"Дойче веле се противопоставя на всякакви опити да ѝ бъде оказано влияние. Предпоставка за това "Дойче веле" да се ползва с доверие в света е спазването на определени журналистически правила, които са договорени от нас с всички наши автори, които работят при нас", каза още Грамш. 

Той заяви, че съжалява, че не може да покаже кореспонденцията между медията и банката. На въпрос на Атанас Чобанов (bivol.bg) на коя дата е получено писмото от КТБ и дали биха публикували оригиналния му текст, Грамш отговори: "Дойче веле никога не публикува писмената си кореспонденция. Съжалявам, че сега този принцип се явява недостатък, защото не мога да ви докажа колко ясна и категорична беше позицията на медията в отговор на това писмо. Знам, че ще ми повярвате, защото иначе не бих го твърдял."

И Кристиан Грамш, и другите му двама колеги на брифинга - завеждащата секцията за Централна Югоизточна Европа Верица Спасовска и главният редактор на българската редакция Александър Андреев - се извиниха, че комуникацията с Барух и Бедров не минала по най-добрия начин.

"Ставаше въпрос за временно, а не постоянно прекратяване на сътрудничеството с двамата колеги до изясняване на  сигнала - така се процедира навсякъде в редакциите на DW", коментира Верица Спасовска.

Като човека най-високо в йерархията на DW, четящ текстове на български език, поемам отговорността. Моя беше отговорността да се потърси гледната точка на другата страна. Аз съм човекът, който не е видял в техните текстове онези неща, които са в нарушение на стандартите", заяви Александър Андреев и се зарече в бъдеще в работата на редакцията да не страдат нито стандартите, нито да липсват коментари. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2013 в 16:21

"Анастасийо много си наивна да не река проста!" Ив. Вазовъ

07.10 2013 в 16:19

христо, извади си близалката от устата, ръцете от гъза и се пробвай да препишеш правилно даденото ти за постване без да объркваш думите.

07.10 2013 в 16:17

форумът по съществото е демократичен и най долните селяни като мен могат да се изказват. места има за всички. на който не му харесват цървулите ми, еврейската ми шапчица и злостното ми отношение към тъпаците - ами може да напусне хахаха

07.10 2013 в 14:21

ДВ се оказаха по-долнокачествени от водещите BBC и CNN. Сега се правят, че изживяват нещо като "катарзис"... Бих им повярвал, ако накажат за тази гавра с двамата ни чдесни журналисти виновната Верица Спасовска!

04.10 2013 в 12:39

Дисидентите в България бяха двама, а сега са покойници - Блага Димитрова и Радой Ралин, ако си чувал за тях, и двамата критикуваха системата отвътре, а не отвън, и не получаваха заплата за това, а тотална забрана за публикуване.
Радой Ралин беше убеден комунист, Блага Димитрова също не е била с десни убеждения, макар и двамата да имат принос в структуриране на опозицията, защото бяха единствените популярни авторитети, осмелили се публично да критикуват.
Дисидент означава по принцип вътрешна опозиция на религиозната или партийната доктрина.

04.10 2013 в 12:25

Нека да се забавляват - щом така им харесва, но това не е най-големия проблем. Проблемът е в прекалената Ви толерантност - не е нужно да четем как за всяко нещо дори темата да е тайфун през Тайван да се замерят с прелестни епитети - т*паци, п*ки и всякаква друга помия, вместо коментар и да не се махат, щото формално те не са обиди, ами извънземен код :)
Никой няма да възроптае против това модериране, повярвайте, като махнете такива коментари един два пъти - дори заяжданията на дребно, могат да са на едно по-високо равнище, и няма да отпъждат автоматично нормалната публика. Една * не прави псувнята розово масло, пък и не сме деца на 8 години, които чуват тези неща с неосъзнатия копнеж по забранените думички.

03.10 2013 в 18:28

До Даниел Виж,След деветосептемвийския преврят в София заприиждаха голи и боси,напиращи да се изявят под червеното знаме на БКП,която дойде на власт с помощтта на чужда сила-Червената армия.Тези,които имаха цъвули,си ги оставиха в покайнините на София и с репресии и убийства опразниха жиищата на почтени българи,които са ги построили със собствения си труд.Така,цъвуланите с партийна книжка заживяха в разкош и доволство,пивилегии и лъжа,та чак до днес.За много от тях 10 ноемви 1989 иизобщо не се е случил.Техните деца упавляват днес България и с откраднатите дъжавни пари,се превърнаха в "новите демони"-монополистите от червената мфия,която задушава държавата и я обръща курс-към Евроазия?!Другарят Александър Андреев не е само внук,а и осветлен агент от репресивната държавна сигурност.Тази агитка в някога една от най-свободните медии в света-ДВ,я направи зависима от банки и руските тайни служби,за съжаление.Германия трябва да се срамува от Регионалната редакция на ДВ,в която работят агенти на ДС,"просръбски и проруски,социалисти-безродници и предатели"/това не есамо мое мнение/!

02.10 2013 в 10:58

Явно на хората им омръзна да се занимават, компромис е д аги върнат, не мисля,че вече ще се вземат обаче на сериозно в медиите и ще получават много поръчки.

02.10 2013 в 10:16

Ти го каза, Бахур явно ни е най-важната в България, нямаме си друго с какво да се занимаваме, длъжни бяхме да им слушаме мрънкането на тея изобщо не струващи журналя.

02.10 2013 в 10:09

Бе аз се чудя,като е такъв отворко ,толкова ли нямаше други да си сложи на тея места, голям смешник пък и цялата му "журналическа" сган стана за смях..