И Москва започва битка с фейк-новините

Вилдан Байрямова 12 декември 2018 в 18:15 2235 0

Законопроект за наказания за разпространението на фалшиви новини в медиите и в интернет е внесен в руската Дума, който предвижда максимална глоба в размер на 1 млн.рубли, предаде Интерфакс.

В медийния закон се внася норма за „забрана за разпространение в средствата за масова информация, както и в информационно-телекомуникационните мрежи, на недостоверна обществено значима информация, тиражирана като вид достоверни съобщения, която създава заплаха за живота и /или/ за здравето на гражданите, масово нарушение на обществения ред и /или/ обществената безопасност, прекратяване на функционирането на обекти от жизнена важност, транспортна или социална инфраструктура, настъпване на тежки последствия“.

За нарушаването на тази забрана се предвиждат административни глоби – за граждани в размер на 3-5 хиляди рубли, за длъжностни лица – от 400 000 до 1 млн.рубли с конфискация на предмета на административното правонарушение.

Освен това, в закона за информацията, информационните технологии и защита на информацията се внася норма, според която, в случай на разкрита подобна недостоверна обществено значима информация в информационно-телекомуникационните мрежи, в т.ч. и в интернет, главният прокурор на Русия или заместниците му се обръщат към федералния орган на изпълнителната власт по контрола и надзора в сферата на медиите, масовите комуникации, информационните технологии и връзки, с искане да се предприемат мерки за ограничаване на достъпа до информационните ресурси, разпространяващи такива данни.

Пакетът от законопроекти е внесен от група сенатори в Държавната Дума. „Разпространението на фейкове под маската на достоверни съобщения може да създаде реална опасност за живота и здравето на гражданите, да предизвика масови безредици и заплаха за сигурността. Извършването на подобен род деяния може да бъде с висока степен на обществена опасност, съпоставима с призивите за масови безредици и осъществяването на екстремистка дейност“, коментира пред Интерфакс един от вносителите Андрей Клишас.

Законодателната инициатива на групата автори обаче срещна отпор от страна на Александър Верховски, член на Съвета по правата на човека при президента и ръководител на информационно-аналитичния център „Сова“. Той смята предложението за наказания за изразено в интернет неуважение към органите на властта и обществото за немислимо.

„Това е немислима работа. Разбира се, може да се каже, че би било най-добре, ако гражданите се изразяват вежливо, а не в неприлична форма, но аз не мисля, че това може да се прави по този начин“, казва Верховски.

Според него вероятно инициативата на законотворците прави аналогия с това, че не трябва да се псува на публични места. „Но ако това се взема предвид, тогава защо е лошо да псуваме именно държавните дейци, а по адрес на другите граждани е добре, така ли? Това е някаква нелепост. Разбира се, ще последват масови глоби, ще се образува неизтребима база, но хората няма да престанат да се ругаят“, категоричен е правозащитникът.

Той визира един от законопроектите на групата вносители, който касае административните правонарушения /дребното хулиганство/. Предложеното допълнение предвижда административна глоба от 1 000 до 5 000 рубли или административен арест до 15 денонощия – за разпространение в информационно-телекомуникационните мрежи, в т.ч. и в интернет, на материали, предназначени за неограничен брой лица, изразяващи в неприлична форма явно неуважение към обществото, държавата, официалните държавни символи на Руската федерация, Конституцията и органите на държавната власт /ако тези действия не представляват углавно наказуемо деяние/.

Другият законопроект предвижда възможност за блокиране на ресурсите, разпространяващи подобен род информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови