И АБРО подкрепи журналистите, нападани от Бареков

OFFNews Последна промяна на 21 август 2017 в 14:29 1932 0

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО подкрепи с декларация телевизионните журналисти Анна Цолова, Виктор Николаев, Антон Хекимян и телевизионния продуцент Анна Тодорова, срещу които бившият им колега и настоящ евродепупат Николай Бареков пусна сигнали в прокуратурата.

"В последните дни чрез Фейсбук профила на българския евродепутат Николай Бареков и публикации в интернет издания се прави опит за очерняне на доброто име на нашите колеги. Източници със съмнителни професионални стандарти правят грозни внушения, изопачават данни, стремят се да подведат обществото и да създадат недоверие. Като асоциация, която е сред учредителите на Фондация „Национален съвет за журналистическа етика” и един от основните защитници и поддръжници на Етичния кодекс на българските медии, АБРО подкрепя журналистите, които са несправедливо нападани и критикувани", се казва в декларацията.

От АБРО обясняват, че разликата между етичната журналистика и манипулацията на обществото е в прилагането на професионалните етични правила.

"Тези правила изискват на обществото да бъде представяна само точна и проверена информация, без да се скриват или изопачават преднамерено факти; да не се подвежда обществото с манипулирани текстове; да се разграничават фактите от коментарите и предположенията; да се представят разнообразни мнения и гледни точки; взаимоотношенията между медиите и между журналистите да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция. Когато професионалните правила липсват, както е в случая, то целта е читателят да бъде заблуден и подведен", обясняват от асоциацията.

От АБРО посочват, че Анна Цолова, Виктор Николаев, Антон Хекимян и Анна Тодорова са професионалисти с висок морал, будна съвест и критичност, които изграждат авторитета на професията. Затова от организацията подкрепят позицията на АЕЖ (Асоциацията на европейските журналисти) по повод изказванията на Николай Бареков във връзка с острото осъждане на всеки опит за оказване на натиск върху журналисти.

"Заплахите за сигнали до държавни институции няма да спрат прилагането на високи професионални стандарти в работа на журналистите", посочват още от АБРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови