Гергов ще рекламира цифровата ТВ, конкурентите нямали доказани експерти

Мая Младенова 10 декември 2012 в 11:19 3299 4

Красимир Гергов. Снимка: БГНЕС
Красимир Гергов. Снимка: БГНЕС

Консорциум на Красимир Гергов ще рекламира въвеждането на цифровата телевизия у нас, реши окончателно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като отхвърли жалбите на конкурентите в държавния конкурс.

 В свое решение от 4 декември комисията не уважи жалбите на другите две компании, подали документи за конкурса - ДЗЗД "Макс информ" и "Консорциум ДВБ - Т Консулт". По този начин за победител и изпълнител на държавната поръчка на стойност 10 милиона лева с ДДС бе потвърдено “Обединение Ти Си Ти Ви”, създадено около свързани с рекламния магнат Красимир Гергов фирми.

 Ценовите оферти на двамата жалбоподатели не са били отворени, защото те не отговаряли на формалните условия. Въпреки това ДЗЗД "Макс информ" и "Консорциум ДВБ - Т Консулт" подадоха жалби срещу класирането. Междувременно въпреки обжалването Министерството на транспорта като възложител реши да даде старт на изпълнението на поръчката заради краткото оставащо време до въвеждането на цифрово тв излъчване. Към дигитално излъчване България трябва да премине до 1 септември 2013 г., а дотогава ще тече широка разяснителна кампания.

От преписката на КЗП се разбира, че комисията е отстранила "Макс информ" заради "липсата на доказателства относно специфичния професионален опит на ключов експерт №1 и ръководител на проекта - Екатерина Тупарева" (съпруга на тв продуцента Никола Тупарев). КЗП цитира становище на транспортното министерство, според което „документ, издаден от самия експерт, независимо, че е в качеството му на управител на дружеството, не би могъл да се приеме за референция". С други думи, КЗП приема, че Тупарева сама си е написала препоръката за експерт и на базата на този формален пропуск отстранява кандидата в конкурса.

 Колкото до консорциума "ДВБ - Т Консулт" - основното нарушение според комисията, е че представените документи от „Консорциум ДВБ-Т Консулт ДЗЗД", представляван от Владимир Денев, не са заверени лично от Денев, а са заверени с „Вярно с оригинала" от съответния притежател на документа. Комисията е приела също, че няма доказателства за специфичния професионален опит на ключовите експерти, които ще работят по кампанията.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!