Facebook премахна над 500 акаунта, свързани с дезинформация за произхода на COVID-19

OFFNews 02 декември 2021 в 13:49 3358 0

Снимка pixabay

Собственикът на Facebook - Meta Platforms - премахна повече от 500 акаунта, свързани с онлайн мрежа за дезинформация, базирана предимно в Китай, пише Би Би Си. 

Акаунтите популяризираха фалшив профила на швейцарски биолог - Уилсън Едуардс, който разпространява твърдения, че САЩ се намесва в опитите да се открие произходът на COVID-19.

Коментарите на Уилсън Едуардс бяха разпространени от китайските държавни медии. От швейцарското посолство обаче заявиха, че е малко вероятно да съществува такъв човек, тъй като профилът е разкрит две седмици преди първия му пост и има само трима приятели в мрежата. Също така "няма регистър на швейцарски гражданин с името „Уилсън Едуардс“ и няма академични статии под това име“.

В свой доклад Meta написаха, че кампанията в социалните медии е била „до голяма степен неуспешна“ и е насочена към англоговорящата аудитория в САЩ и Великобритания и към китайскоговорящата аудитория в Тайван, Хонконг и Тибет.

През юли акаунт, представящ се за швейцарски биолог, наречен Уилсън Едуардс, направи изявления във Facebook и Twitter, че САЩ оказват натиск върху учени от Световната здравна организация, които изучават произхода на Covid-19 в опит да вменят произхода на вируса на Китай.

Държавни медии в страната, включително CGTN, Shanghai Daily и Global Times, цитираха така наречения биолог въз основа на профила му във Facebook.

В друг доклад от ноември Meta отбелязаха, че разследването им по въпроса е установило „връзки с лица в континентален Китай, включително служители на Sichuan Silence Information Technology Co Ltd... и лица, свързани с китайски държавни инфраструктурни компании, базирани по целия свят“. Първата публикация на Едуардс е споделена и харесана от фалшиви акаунти във Facebook, а по-късно препратена от автентични потребители, служители на китайски държавни инфраструктурни компании в над 20 държави.

В доклада е изтъкнато още, че за да се прикрие истинската самоличност на "Едуард", е използван VPN, както и машинно-генерирана снимка на профила. 

Разследването за произхода на коронавируса е източник на напрежение за САЩ, Китай и други страни, тъй като произходът му все още е неясен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови