Частните медии реагират остро на намеса на СЕМ в риалити предаванията

Мая Младенова 13 юни 2022 в 16:23 2673 0

Телевизия

Снимка sch.hu

Асоциацията на частните радио и тв оператори АБРО излезе с остра позиция по повод организирана от СЕМ дискусия за влиянието на риалити предаванията върху децата.

Дискусията бе обявена, след като на последното си заседание медийният регулатор обсъди проект на Кодекс за поведение, който да защити децата от вредно съдържание от екрана. Според проекта доставчиците трябва да предлагат по-висока защита за програмата си в часовия диапазон от 6:00 до 23:00. Тези изисквания няма да важат за кодираните програми. В момента кодексът е в процес на обществено обсъждане.

Днес Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) определи дискусията като прибързана и настоя, че преценката за отражението на медийното съдържание върху децата следва да отчита техните интереси и достъпа им до всички съвременни дигитални платформи. Според асоциацията засилването на регулацията на съдържанието без обективно и професионално национално представително изследване може да доведе до злоупотреба с темата и намеса на СЕМ в редакционната политика на медиите.

В позицията се посочва:

АБРО обръща внимание на факта, че търговските телевизии и радиа нямат за задача да определят кое е добро и кое е лошо, да поощряват или отричат определени категории хора и поведение. Риалити предаванията, както и останалите форми на информиране и забавление, биха могли да предизвикват различни обществени дискусии. Тук е важно да напомним, че свободата на словото като един от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество се отнася „не само за „информация“ или „идеи“, които намират благоприятен прием или не се считат за обидни или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да е друга част от населението. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта, без които едно „демократично общество“ не би могло да се нарече такова.“[1] Не следва СЕМ да очаква медиите да са зона, свободна от морални дилеми, послания, идеи и информация, които провокират критично мислене и дебат, включително за нивото на морално и обществено развитие в нашето демократично общество.

Частните оператори нямат функция да възпитават, пишат още членовете на АБРО:

Нашите членове, като търговски доставчици на медийни услуги, нямат възложена функция по възпитаване на която и да е част от обществото в определени морални ценности и идеи. Те не могат и не трябва да изземват родителската отговорност, която включва и развиване на аналитично и критично мислене у децата във връзка с всяко съдържание, което стига до тях чрез десетки видове различни традиционни и дигитални канали на комуникация.

Преди по-малко от месец по предложение на председателя на СЕМ Соня Момчилова бе решено да бъде глобена bTV заради предаването "Ергенът". Според нея то уврежда децата и е лош модел за кариерен път на развитие на незавършени личности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови