Брюксел ни сочи като страна с проблеми с цензурата

Мая Младенова 22 март 2013 в 08:55 2459 3

Зам.-председателят на ЕК Нели Крус. Снимка БГНЕС
Зам.-председателят на ЕК Нели Крус. Снимка БГНЕС

 

Цензурата в българските медии е един от трите неагативни примера в ЕС, заради които Европейската комисия ще започне широки консултации за свободата на словото.

Началото им ще бъде поставено днес от заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус, която при посещението си у нас миналата есен беше призована от представители на медиите да съдейства за спазване на плурализма, съобщава БНР.

Очаква се днес заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус да посочи като аргумент проблемите със свободата на медиите в три страни. България попада в тази група заради концентрацията на собственост и липсата на прозрачност. Другите две проблемни държави са Унгария, където правителството закрива неудобни медии или подменя редакционните екипи, и Великобритания – заради скандала с прихванатите телефонни разговори и съобщения в търсене на сензации.

Всички тези явления застрашават основни европейски права и свободи, се очаква да каже Нели Крус. В речта й, която изтече предварително, се съдържа и констатация, че заради партийна солидарност политиците в Брюксел често подминават този тип проблеми в отделни страни.

Консултациите ще продължат до 7-и юни, като комисар Нели Крус настоятелно приканва всички заинтересовани да се включат в тях – в името на европейската демокрация.

Независимостта на регулаторите на аудиовизуалните медии ще е една от темите на започващите днес общоевропейски консултации за медийната свобода. Ако се стигне до извода, че за тази независимост са нужни допълнителни гаранции, ще се търсят промени в европейското законодателство и националните регламенти (По БНР)

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!