Посланикът на Германия призова за подкрепа на независимите медии

22 март 2013 в 07:49 2331 2

Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Снимка: sofia.diplo.de
Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Снимка: sofia.diplo.de

За повече солидарност сред журналистите и подкрепа от страна на гражданското общество за независимите медии призова посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер.

"Намирам за обезпокояващо, че според индекса за свободата на пресата, публикуван от "Репортери без граници", България е регистрирала спад от 35 място преди присъединяването си към ЕС до днешното 87. Абсолютното дъно в ЕС. Тези тревоги се споделят от мнозина от колегите ми в София и други международни наблюдатели", казва дипломатът на Берлин в интервю за българското англоиезично издание "Вагабонд".

По думите му медиите у нас са изправени пред три големи предизвикателства. Преди всичко трябва да бъде избягвана концентрацията на медийната собственост  и гарантирана пълната прозрачност на структурите на собственост; самоцензураиране. Другите два големи проблема са самоцензурирането и прикритата реклама и платено медийно отразяване", подчертава дипломатът. "Тези предизвикателства са вероятно също толкова опасни, колкото и пряката политическа цензура, защото са по-малко очевидни и по-коварни", казва той.

"Като посланик на чужда страна мога да посоча проблема, но в края на краищата зависи от българското общество и българските журналисти да открият решенията. Вярвам, че са необходими повече солидарност сред журналистите и повече подкрепа от страна на гражданското общество за независимите медии."

 На въпрос дали част от проблема или част от решението е правителството на Бойко Борисов, Матиас Хьопфнер отговаря: "В днешните медийни демокрации всички кабинети, в това число германският и българският, имат задължението и законен интерес да обясняват техните политики на обществото посредством медиите. От друга страна те имат дълг да гарантират и защитават критичната и плуралистична журналистика. В техен интерес е да постигат честен баланс между двете дори и понякога независимите медии да се обръщат срещу тях.

Това невинаги е лесна задача, особено в година на избори. Още по-важен е солидният пакет от институционални и основани на гражданското общество проверки и баланси да защитават свободата на журналистиката. България все още не е загърбила етапа на преход към демокрацията. Според мен има редица начини да са затегнат регулациите и саморегулацията на медиите. Има още редица опции за подобряване на необходимите инструменти, за да се гарантира свободната и честна конкуренция в медийния бизнес."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!