БНТ обвини Минеков в 'политически и правителствен натиск', жалят се пред международни организации

Йорданка Веселинова Последна промяна на 24 юни 2021 в 18:26 2314 0

Снимка OFFNews

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил писмо до европейски институции, дипломати и неправителствени организации. В него той обвинява служебния министър проф. Велислав Минеков в "политически и правителствен натиск". 

В официална позиция от БНТ заявяват, че натискът има " смразяващ ефект" за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти".

В сигнала още се твърди, че проф. Минеков, тиражира множество неверни твърдения, иска обяснения за редакционната политика, обвинява БНТ в нарушение на закона, както и че е поискал оставката на генералния директор на "политически митинг", организиран пред сградата на БНТ. (Става въпрос за протеста срещу Кошлуков и в подкрепа на правото на отговор на Минеков, организиран преди участието му в предаването "Още от деня".)

По повод прекъсването на предаването "Денят започва с Георги Любенов" за пресконференция на ГЕРБ, от БНТ заявяват, че "такова "внезапно прекъсване на програма" би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно", защото въпросната пресконференция била излъчена по време на актуално публицистично предаване.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, както и до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София. 

От БНТ заявяват, че очакват институциите и организациите, до които е изпратен сигнал, "а вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови