БНТ и Младежкият театър също са против Бинев да е шеф на медийната комисия в НС

ОFFNews 28 ноември 2014 в 22:47 3165 9

Снимка Стефан Марков/ Булфото

Слави Бинев.

В петък и БНТ се обяви срещу избирането на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента.

В позиция, публикувана на сайта на медията, се посочва: "По повод избора на депутата Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии, БНТ припомня, че през 2012 година сезира Европейския парламент, Европейския съюз за радио и телевизия EBU и информира СЕМ за опита на г-н Бинев и негови привърженици да щурмуват обществената телевизия. Те използваха и нецензурни квалификации, защото събитие на неговата политическа формация е било отразено само по един от каналите на БНТ.

Надяваме се, че с този избор парламентът няма да постави под съмнение ролята на обществените медии в отстояването на професионалните стандарти, журналистическите принципи и свободата на словото".

В петък вечерта в първите секунди на "Панорама" журналистът Бойко Василев зае още по-категорична позиция:

"Сега ще кажа две думи от първо лице, множествено число - тоест от мое име и от името на екипа на "Панорама". Когато всички говорят за това, че в медиите има проблем, очакват ние от медиите да го назовем. Ето един пример. Когато избираш за шеф на парламентарната медийна комисия човек, който бърка свободата на словото с личното си медийно обслужване и атакува с измислици и обиди всеки, който откаже такова обслужване - това е лош сигнал. Сигнал, че у нас нямат особено значение понятия като биография, справедливост и истина. Някой ще каже, че това е лично, но от година и половина всичко в България опира до личности. И ако не можеш да обясниш кой е отпред, още по-трудно ще обясниш какво правиш."

Изборът на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии предизвика и реакцията на Младежкия театър.

В отворено писмо до премиера Борисов, министъра на културата и председателя на парламента, от екипа на Младежкия театър заплашиха с протести, ако Бинев не се оттегли от този пост. В писмото се казва:

"Отново се подиграха с нас.

Назначаването на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии е поредната проява на пренебрежение и арогантност към нас, хората на културата. Няма разлика между предложението за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и настоящето назначение. Такова унижение е трудно да се преглътне. Това е акт на гавра, но и на трагично неразбиране на ролята, която културата трябва да изпълнява в една демократична европейска държава. Още по-страшно звучи заплахата за демокрацията, когато под същия знаменател на неглижиране попадат и българските медии. Това е нeдопустим акт. Считайки, че г-н Бинев не може да има нито професионални, нито морални претенции за заемане на позицията Председател на комисията по култура и медии в 43-то Народно събрание, го призоваваме с достойнство да се оттегли в името на общата цел – съхраняване на българската култура и българската демокрация.

Ако гласът ни ОТНОВО не бъде чут, си запазваме правото да пристъпим към ефективни съвместни протестни действия!"

Екипът на Младежки театър „Николай Бинев”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!