Бетина Жотева от СЕМ: Не съм получавала писмо за кандидатурата на Кошлуков

Генералният директор на БНТ обяви, че ще съди проф. Минеков

Мая Младенова 08 юни 2021 в 15:02 21982 0

Бетина Жотева

"Не съм получавала такова писмо. Не се е налагало да представям трудовия стаж на Емил Кошлуков пред СЕМ. След като на най-високо държавно ниво се разпространяват клюки и компромати, това е много опасна тенденция."

Така настоящият председател на Съвета за електронни медии Бетина Жотева отговори на въпрос на OFFNews получавала ли е писмото, което министърът на културата Велислав Минеков прочете на пресконференция днес, без да гарантира за неговата достоверност. Тъй като писмото започваше с обръщението "Мила Бети" и бе в контекста на конкурса за генерален директор, на който СЕМ избра Емил Кошлуков, OFFNews се обърна за коментар към вероятния адресат. Самият Минеков определени писмото като "боклук" с "интересно съдържание".

Според Минеков в непотвърдената откъм автентичност кореспонденция пише:

"Мила Бети, моля те, кажи, че Емил е бил при мен директор в телевизията за две години, може и за три, ако е нужно. Целувам те (еди кой си, сърчице).“

Жотева отрече категорично да е молена в писмо да каже, че Кошлуков е работил в тв "Алфа".

Стажът в телевизията на партия "Атака" се оказа нужен на тогавашния кандидат за генерален директор, за да отговори на условията на конкурса. Министърът настоя СЕМ да докаже с документи, вкл. от НОИ и НАП, как Кошлуков е потвърдил този стаж.

"Не се е налагало да представям трудовия стаж на г-н Кошлуков. Според българското законодателство трудов стаж се доказва с трудова книжка. Той е представил такава. Всички документи на кандидатите се разглеждат от 5-членна комисия. Подавайки документите си, кандидатите подписват и декларация за истинност на данните. СЕМ няма разследващи функции да проверява това. Не съществува форма, в която аз да представям някого някъде", коментира Жотева. Тя добави, че към датата на конкурса не е била председател на СЕМ.

Конкурсът бе проведен през юли 2019 г., а Бетина Жотева става председател на съвета през май 2020 г.

Междувременно СЕМ публикува позиция по повод твърдението на министър Минеков, че регулаторът не е отговорил на негово писмо с въпроси, свързани с излъчено на 22.05.2021 г. съдържание в три телевизионни програми. Писмото е получено на 26 май, а отговор е върнат на 31 май, посочват от съвета.

Нов отговор последва и от Емил Кошлуков. В пост на фейсбук страницата си той обяви, че ще съди Минеков и че твърденията на министъра са лъжа и клевета.

Задочният скандал между Кошлуков и Минеков започна в края на май, когато в едно от предаванията на БНТ ("Денят започва с Георги Любенов") бе направено извънредно пряко включване от брифинг на ГЕРБ. Според Минеков е недопустимо националната телевизия да прекъсва програмата си заради партийни брифинги. Такъв ангажимент тя има, ако предстои важно включване от президента, парламента или Министерския съвет. Според БНТ обаче включването е въпрос на редакционно решение, а последвалата забележка на Минеков - че би обмислил дали да не поиска оставката на Кошлуков - е недопустима намеса на изпълнителната власт в работата на медията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика