България става седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2022 в 13:09 1033 0

Кирил Вълчев

Снимка БТА

Генералният директор на Кирил Вълчев

България става седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции (АБНА) - Югоизточна Европа (ЮЕ). Генерален секретар на организацията ще е генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, като мандатът му ще е три години.

Това гласуваха и приеха с пълно мнозинство представители на новинарски агенции от единайсет страни, участници в 30-ата Генерална асамблея на АБНА-ЮЕ, на която Българската телеграфна агенция (БТА) е домакин в Бургас.

Регистрацията на АБНА-ЮЕ ще е в България, седалището й ще е в БТА. Приет беше и устав на АБНА-ЮЕ, който следва принципите, залегнали в устава на Европейската асоциация на новинарските агенции (ЕАНА).

"Това е голямо признание за страната ни, понеже няма много регистрирани международни организации и тази е една от малкото. Единайсет държави се включиха от Балканския полуостров, имаме и наблюдател от Италия, частица от която също е на Балканите, очакваме, че те също ще станат член", каза Кирил Вълчев, цитиран от БТА. По думите му организацията може да се разшири още, имайки предвид Югоизточна Европа. Според него към Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Косово, Република Северна Македония, Румъния, Турция, Хърватия, Черна гора, могат да се прибавят и Молдова, Грузия, Армения.

За председател на АБНА-ЮЕ бе избран генералният директор на АНА-МПА Еймилиос Пердикарис. Следващата асамблея на асоциацията ще се състои в Солун, Гърция, през пролетта на 2023 година. Република Турция ще поеме домакинството на АБНА-ЮЕ през 2024-та.

В борда на директорите на АБНА-ЮЕ влизат досегашният президент на АБНА-ЮЕ Скендер Красничи, собственик на агенция "Косова Пресс"б и Сердар Карагьоз, генерален директор на турската Анадолска агенция.

Идеята за създаване на Асоциация на балканските новинарски агенции възниква през септември 1994 г. на среща в София на представителите на информационни агенции от Балканите. Учредителното първо Общо събрание на неформалната АБНА-ЮЕ е проведено през юни 1995 г. в Солун, Гърция. Целта на организацията е да даде възможност за развитие на сътрудничеството между новинарските агенции от региона, както и да допринесе за установяването на климат на мир, приятелство и сътрудничество на Балканите.

В работата на Асоциацията на балканските новинарски агенции през годините се включват албанската АТА, босненската ФЕНА, агенцията от босненската Република Сръбска – СРНА, българската БТА, гръцката АНА-МПА, кипърската СНА, косовската КосоваПрес, агенцията от Република Северна Македония – МИА, румънската Аджерпрес, сръбската ТАНЮГ, турската Анадолска агенция, хърватската ХИНА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band