Бъдещето на дългоочаквания закон за авторското право: В кошчето за боклук или промени в 12 без 5

Най-чувствителната част засяга правата при излъчване и повторения на филми и сериали

Ружа Райчева 07 септември 2023 в 16:42 2054 0

Тома Биков в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тома Биков в парламента

Пред редактирания Закон за авторското право има два варианта - да се направят бързи промени в последния момент преди приемането му, или да отиде в кошчето за боклук, тъй като всички становища от заинтересованите страни са негативни. 

До този извод стигна новоизбраният председател на парламентарната комисия по култура и медии Тома Биков от ГЕРБ. Днес законопроектът за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права мина на първо четене в комисията. Против гласуваха само от "Възраждане". Единодушно бе решено между първо и второ четене отново да има широка дискусия по нормативните текстове между всички заинтересовани страни.

7 юни 2021 г. беше крайният срок за приемане на директивата на ЕС за защитата на авторските права на творци, музиканти, журналисти в онлайн платформи като Google и Facebook и в специализирани платформи за видео съдържание като YouTube. Оттогава насам законопроектът се прехвърля от парламент на парламент и от правителство на правителство. През февруари 2023 г. Европейската комисия сезира Съда на ЕС срещу България и още 9 държави членки, неспазили срока. 

По време на днешното заседание в Народното събрание министърът на културата Кръстю Кръстев заяви, че изготвянето на законопроекта е било изключително предизвикателство, като работата по него е започнала от март 2020 г. Той изтъкна, че най-чувствителната тема, засегната в закона, е уреждането на авторските права при излъчване, предаване и препредаване на филми от радио и телевизия.

Проблемът е, на носителите на авторски права рядко се изплащат авторски възнаграждения при излъчване на филмите/сериалите, както и при техните повторения.

По-рано днес сдружението на българските филмови автори "Филмаутор" изпрати картичка и отворено писмо до депутатите с призив да се прецизират текстовете в законопроекта. От "Филмаутор" посочват, че ако се приеме законопроектът в този му вид, България ще е единствената държава членка на ЕС, която ще препредава филми без възнаграждения за автори и продуценти.

Кръстев коментира, че Министерството на културата има готовност да преработи законодателството и да го съгласува с всички заинтересовани страни. 

Манол Пейков от "Продължаваме промяната - Демократична България" коментира, че претенциите на "Филмаутор" са справедливи. Ангел Георгиев от "Възраждане" каза, че те ще гласуват против, защото становищата от всички заинтересовани лица са отрицателни. 

Тома Биков обобщи, че единият вариант е този закон да се хвърли в кошчето за боклук и да се почне отначало, а другият - да се приеме на първо четене и между първо и второ четене законодателите да се съобразят с негативните становища. Той обеща, че парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи измененията между първо и второ четене след дискусия със заинтересованите страни.

"Санкцията е водеща, но не само - този закон ще подобри състоянието на авторските права в България. Целта ни е да обслужим авторите, за които е създаден този закон. Това е нашата мотивация, иначе ще продължи този цикъл от едно внасяне връщане, назад-напред и никакъв резултат", каза Биков. 

Симона Велева от Съвета за електронни медии (СЕМ) заяви, че в законопроекта има елемент, който притеснява регулатора, и който е извън обхвата на европейската директива. Той изисква от доставчиците да дават сведения към СЕМ с кои медии ще работят. По думите ѝ това ще натежи много на медийния регулатор, както и на самите доставчици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика