АЕЖ призова медиите да отразяват трагедиите със сдържаност и уважение към жертвите

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2021 в 12:47 650 0

Асоциацията на европейските журналисти призова българските медии да отразяват трагедиите със сдържаност и уважение към жертвите и пострадалите. В позицията на организацията се посочва още, че смисълът на медийното отразяване не е да се търси сензационност, а да се помогне такива случаи да се избягват в бъдеще.

Поводът за реакцията на АЕЖ са последните две трагедии у нас - деветимата загинали при пожар в дом за възрастни хора в село Рояк и тежката катастрофа на АМ "Струма", при която загинаха най-малко 45 души.

Публикуваме цялата позиция на АЕЖ:

Две големи трагедии се случиха в последното денонощие в България. Девет души загинаха при пожар в дом за възрастни хора в село Рояк, а 46, сред които и много деца, при катастрофа на автобус на магистрала Струма.

Асоциацията на европейските журналисти изразява съболезнования на близките на загиналите. В същото време обръщаме внимание на медиите, че подобни трагедии трябва да бъдат отразявани със сдържаност и уважение към пострадалите. Смисълът на медийното отразяване не е да се търси сензационност, а да се помогне такива случаи да се избягват в бъдеще.

АЕЖ припомня наръчника си за отразяване на инциденти, който съдържа насоки към журналистите, които имат нелеката задача да са от първите на мястото на трагедията и да са преки свидетели на ужасяващи сцени. В такива моменти е трудно за всеки да се справи със собствените си чувства на скръб и шок, затова следването на професионален протокол за действие е важно за журналистите, както е важно и за служителите на спасителните служби. Наръчникът може да бъде намерен в линка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови