АЕЖ питат Euronews Bulgaria защо си тръгват толкова много хора за последните 2 седмици

Нестопанската организация реагира остро на сигналите от журналисти, напускащи медията заради твърдения за външно влияние

OFFNews 25 октомври 2023 в 14:15 3914 0

Снимка Архив

Асоциацията на европейските журналисти реагира остро на сигнала на журналисти от Еuronews Bulgaria, че медията е застрашена от овладяване. 

Вчера група журналисти от независимата новинарска телевизия Euronews Bulgaria алармираха, че медията е застрашена от овладяване "по български". Сред напусналите телевизията са главната продуцентка на телевизията Надя Ганчева, както и главната редакторка на сайта на Еuronews Bulgaria Калина Влайкова. Напуснали и освободени в последните дни са продуцентките Ралица Гълъбова и Станимира Иванова.

Днес от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) публикуваха позиция по казуса и зададоха серия от въпроси към телевизията.

"АЕЖ - България получи множество сигнали за напускащи журналисти от Euronews Bulgaria. АЕЖ - България има за основна мисия подобряване на медийната среда в България и не бихме могли да подминем подобно развитие, тъй като, за съжаление, професията на журналиста в нашата страна се характеризира с особена нестабилност, а случаите на различни видове натиск и овладяване на цели редакции на медии не са редки", пише в позицията на нестопанската организация.

Писмото е изпратено до Питър Барабас, главен редактор по съдържанието на Euronews; Иван Добринов Иванов, изпълнителен директор на Телевизия Европа АД; Марина Стоименова, главен редактор на Euronews Bulgaria и представител на Euronews; Ваня Захариева, програмен директор на Euronews Bulgaria.

От АЕЖ питат следните въпроси:

• Бихте ли могли да ни предоставите информация за броя на прекратените договори със служители и сътрудници на телевизията в последните двe седмици?
• Каква е причината за прекратяването и по чия инициатива?
• Какви са били правоотношенията с въпросните журналисти – колко от тях са работили на трудов договор, колко на граждански или авторски, колко са били стажанти и т.н.?
• Има ли лица, за които в момента тече период на предизвестие за прекратяване на договора или се предвижда такова в следващия период?
• Каква е атмосферата в редакцията?
• Известни ли са Ви случаи на натиск, оказван върху екипа на телевизията?
• Какви действия са предприети за заздравяване на атмосферата в екипа и гарантиране на редакционната независимост на екипа от българския собственик на телевизионния канал?

• Има ли установени нарушения на франчайзовото споразумение между централата на Euronews и местния ѝ партньор в лицето на Телевизия Euronews Bulgaria?

От АЕЖ отбелязват, че за малък медиен пазар като българския, присъствието на международен телевизионен бранд като Euronews е от ключово значение. Те посочват, че то би могло да допринесе за увеличаване на възможностите за журналистите да практикуват професията си съгласно европейските стандарти, а също и да предложи на обществото по-добър достъп до качествена информация.

АЕЖ-България припомня на Euronews, че съгласно българския Закон за радиото и телевизията, журналистите, сключили договор с доставчици на медийни услуги, не могат да получават инструкции и указания за упражняването на тяхната дейност от лица и/или групи извън органите на управление на доставчиците на медийни услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика