Как Селин Дион спаси кариерата на "Туистед Систър" с една Коледна песен

Димитър Генчев 29 декември 2014 в 14:30 11708 5

Всеизвестно е, че кариерите и на най-големите рокзвезди са съпроводени с много възходи и падения. Не правят разлика и американските метъл зверове от "Туистед Систър", които. ще са един от хедлайнерите на юбилейния десети рок фестивал в Каварна на 26-28 юни догодина.

Фронтменът на бандата Дий Снайдър разказа пред "Метъл хамър" една прелюбопитна история от дългата и богата биография на "Туистед Систър", която си е живо Коледно чудо.

От нея става ясно, че през 90-те години кариерата на групата е била пред провал и е спасена само от многомилионните продажби на една Коледна песен, написана именно от Снайдър, и изпълнена от канадската мегазвезда Селин Дион. Когато я записвала, тя въобще не подозирала кой е автор на парчето и едва не припаднала, като разбрала, че това е именно фронтменът на "Туистед Систър". И до днес "The Magic of Christmas Day (God Bless us Everyone)" е една от най-слушаните коледни песна в света, а по продажби  може да се сравнява с тези на "Бийтълс", "Ролинг Стоунс" и АББА. Но ето и самата история:

Снайдър и бандата му стигат върха на славата през 80-те години, особено след стартирането на MTV. Само десетилетие по-късно обаче групата, както и много други рок изпълнители, едва свързвали двата края, защото метълът временно започва да излиза от мода. "Туистед Систър" били принудени да спрат с изявите, а самият Снайдър опитал два нови проекта с групите си Widowmaker и Desperado, докато в същото време се опитвал да започне кариера в радиото. И точно тогава се намесила съдбата в лицето на съпругата му, която поискала от него нещо много необичайно.

Дий Снайдър разказва: "Бях в радиошоуто на Крис Джерико -  "Talk is Jericho", когато му разказах, че жена ми настоява да й напиша Коледна песен. Отвърнах: Ти луда ли си? Коледните песни са много специфични. Кога за последно си чула нова песен, която да звучи Коледно? Не си, прекалено рядко е. Тя обаче бе непреклонна: Е да, ама ти можеш!"

Внезапно обаче ми хрумна идея и то не за рок, а точно за Коледна песен. Не можех обаче  да я изпея лично, защото беше извън диапазона ми и наех хора да го направят. Това щеше да е Коледен подарък за жена ми - казва се God Bless Us Everyone, разказва още Снайдър

Малко след това получава обаждане, което ще му промени живота. И продължава: "Звънна ми един от най-добрите тонрежисьори - Рик Уейк, който по-късно спечели "Грами". Та обажда ми се и казва: Ако си прав, седни, за да не паднеш! Селин Дион иска да запише песента ти. Онемях, а първото нещо, което го попитах беше тя дали знае кой я е написал? Той отвърна, че още не и е казал. И му викам: По-добре да не знае, че самият Сатана е написал Коледна песен! Той: Сериозно ли? Да, пич, сериозно, просто я вкарай в шибания албум..."

По-късно Уейк казва на Сайдър, че Дион има молба да смени името на песента на  "The Magic of Christmas Day (God Bless us Everyone). В типичния си стил фронтменът на "Туистед Систър" отговаря: "Хич не ми дреме дори да се казва "Това парче е пълен боклук", просто я вкарай в албума й!".

И песента се появява през 1998 г. в албума на Селин Дион "These are Special Times" и носи грандиозни печалби. "След цели 8 милиона продадени копия, парчето отиде и в Коледната компилация на Rosie O'Donnel и продаде още 2 милиона. И до днес с жена ми наричаме нашата къща "Къщата, която Селин Дион ни построи", усмихва Снайдър.

Минава още време и радиоводещият Крис Джерико го пита дали все пак канадската звезда някога е разбрала кой е написал парчето и той ехидно отговаря: "Да, след години разбра и беше много объркана, меко казано." По-късно и самият фронтмен на "Туистед Систър" се престрашава и изпълнява лично песента в мюзикъла си "Коледната история на Дий Снайдър".

Междувременно той хвърли ръкавица и на Джийн Симънс от KISS. Това стана преди по-малко от месец в Амстердам на премиерата на документалния филм "We are Twisted Fucking Sister". В отговор на твърдението на Симънс, че рокът бил умрял, Снайдър обяви, че ще пусне своята компилация "Rock and Roll ain't Dead - Dee Snider Essentials 1983-2015" през следващата пролет, която ще съдържа песни от цялата му кариера.

Това е само малка част от многобройните любопитни истории, свързани с легендите от "Туистед Систър". Догодина ще ги видим в Каварна отново след 2006-та, когато подлудиха над 15 000 фена на Стадион "Калиакра". Иди и виж!

Най-важното
Всички новини