Да се бориш с рака и след смъртта

Калоян Константинов Последна промяна на 13 септември 2016 в 17:00 15403 0

Снимка Миуенски

Лявото око на Миуенски.

Ракът все още е една от най-коварните и смъртоносни болести, която всяка година отнема живота на милиони по света, като по последни международни статистически данни през 2012 г. тя е погубила над 8,2 млн. души.

В статистиката на британския център за изследване на рака от 2012 г. България е сред държавите със среден до висок процент смъртност - 120,49 души на всеки 100 000 са починали от заболяването.

Статистиките от тогава до сега са различни и трудно може да се намерят обобщени данни за страната ни, всяка година обаче бройката в световен и регионален мащаб нараства. По информация на Българския национален раков регистър у нас само през 2013 г. на 36 825 души са открити злокачествени заболявания, а 18 117 са починали заради тях.

Някъде там, сред статистическите цифри и извадки за следващите години, се намира и Милен Маринов, познат на приятелите си като Миуенски. След близо 3 години борба с рака на кожата (меланома) в края на 2015 г. той почива, но оставя прощален подарък на своята съпруга Радостина и техния тогава 3-годишен син Орлин - своите снимки.

Статистики: Български национален раков регистър.

За повече от 10 години любителят фотограф успява да създаде впечатляваща и въздействаща колекция от фотографии, която му печели хиляди последователи в интернет. Без претенции за професионализъм и претенциозност той улавя собственото си въображение, проектирано върху всекидневния живот, и красотата на създаденото от човека и природата.

Вдъхновена от духа, таланта и силата на съпруга си Радостина решава да отбележи годишнината от смъртта му по необичаен, почти празничен начин - организира благотворителна изложба с най-добрите негови снимки, в която доминиращи са не минорният тон, а красотата и магията на образа.

Посвещава я на надеждата и на посланието за сила и смелост, което отправя към всички онкоболни в България, за които ще отидат събраните средства от продадените снимки и дарени пари, както заяви самата тя по време на откриването на изложбата:  

 
Бихме искали това да е един по-нетрадиционен начин да си спомним за него, защото той беше човек с нетрадиционен начин на мислене и нетрадиционен поглед върху света, в който живеем. Според Петър Дънов всеки човек се ражда с определена мисия. Искам да вярвам, че мисията на Миленски е да ни накара да се замислим как живеем и че трябва да си учим уроците в този живот. 

Искам да науча сина си да обича себе си, да прощава и да споделя чувствата си. Искам и той да ме научи на много други неща, децата са изключително мъдри. 

Така че обичайте се, хора, и творете! Миуенски не успя да се пребори с рака, но има много хора, които в момента се борят и имат шанс да се справят с болестта. Ако успеем да помогнем дори на един човек в тази битка, всичко това днес би имало смисъл.

"Demons dance alone" ("Демоните танцуват сами"). Снимка: Миуенски.

Събитието трябваше да бъде закрито вчера, но поради огромният интерес галерията на "Photosynthesis" (на бул."Васил Левски" №55) удължи престоя на фотографиите до 19 септември. До момента са събрани над 3300 лв., които ще отидат в центъра за хора с онкологични заболявания "DaraHelp", който цели посрещането на немедицинските нужди на хора с подобни заболявания.

"Хората интерпретират снимките по различен начин. Всяка може да доведе до различно чувство. В „Industrial revolution” ("Индустриална революция"), например, едно младо момче видя как човечеството върви нагоре, после следва равен период и отново тръгва нагоре, но същевременно с това и хвърля своята сянка.

Снимката на брезите ("Demons dance alone") е сред най-купуваните. Окото на снимката може да означава окото на Господ, който винаги е с теб и наблюдава, може да означава любопитството на човека към света и т.н. Единствената, която никой не е поискал да купи, но всички се спират пред нея и проявяват интерес, е "Democracy" ("Демокрация"), сподели пред OFFNews Невена Манолова, управител на "DaraHelp".

Центърът подпомага преодоляването не само на физическите, но и на емоционалните и социални трудности, съпътстващи терапията срещу тежката болест.

"Стремим се да сме в помощ за преодоляване на страховете от диагнозата, страхът от стигмата, и чувството на обреченост", допълва Манолова.

„Industrial revolution” ("Индустриална революция"). Снимка: Миуенски.

Всеки, който желае, може да посети експозицията до следващият понеделник, да дари пари, коса или да закупи някоя от снимките на стойност 60 лв., която ще му бъде доставена до 10 дни след приключването на събитието.

След края на изложбата фотографиите могат да бъдат закупени от центровете на "DaraHelp" или доставяни с куриер. За повече информация и дарения пък може да ползвате телефон (0886 402 002) и банкова сметка:

„Дара Хелп“

БУЛСТАТ 176982897

София, бул. “Президент Линкълн” № 128

IBAN:BG26UNCR70001522543224

Уникредит Булбанк

Най-важното
Всички новини