Фенка на Комик-кон преодолява паник атаки, за да присъства на изложението

OFFNews Последна промяна на 24 юли 2019 в 19:00 2248 0

Снимка Би Би Си

Как един голям фен на Комик-кон се справя със страха и депресията всяка година и пътува от Финикс, Аризона до Сан Диего, за да присъства на изложението?

За срещата си с Кейтлин Линди, която страда от паническо разстройство, разказва репортерът на Би Би Си Розина Сини.

23-годишната Кейтлин страда от безпокойство и получава панически атаки, когато е сред много хора. Тя обаче е голям фен на Комик-кон и през последните три години присъства винаги на ежегодното събитие в Сан Диего.

В събота – най-натовареният ден на Комик-кон, Кейтлин се среща с репортерката Розина Сини на входа на изложението. Времето е слънчево, а развълнувани тълпи от хора прииждат за дългоочакваното събитие. Макар и рано, опашките вече са големи, а организаторите молят всички гости да покажат своите билети.

Кейтлин е облечена в ръчно направен червен костюм от сериала „Историята за прислужницата“, а до нея стои кучето ѝ водач – Лило. Интересен е фактът, че кучето я успокоява и ѝ помага да се фокусира. Кейтлин е усмихната и спокойна и повечето хора не биха предположили колко много енергия ѝ е коствало, за да бъде там.

„Тук е огромно, хората се блъскат в теб и ти говорят, но това е чудесно място, защото е пълно с хора, които чувстват, че са различни и не се вписват толкова лесно в обществото“, разказва тя.

Кейтлин и Розина Сини се отдалечават, за да потърсят по-тихо място за своя разговор.

По думите на фенката, „хората често питат защо се поставям под този стрес, когато страдам от паническо разстройство“.

„Това, че имаш вид депресия, не означава, че не можеш да се опитваш да се усмихваш. Трябва да се научиш да преодоляваш стреса и да си готов за това, което може да ти се случи. Пристъпите са като главоболието. Усещаш, когато идват, и чувстваш, че сякаш нещо ще те удари. Задъхваш се и ставаш тревожен. Това ме кара да плача“, разказва Кейтлин.

Тя допълва, че иска да бъде на Комик-кон и да се забавлява, но често тялото и умът ѝ казват, че не може да направи това и трябва да се махне от всички хора. „Да имаш Лило е като някой, който казва: „Игнорирай ги, фокусирай се върху мен“. Тя много помага.“

Кейтлин разказва, че страда от разстройства от малка и пие медикаменти от гимназията. Освен това, тя има и фибромиалгия, заболяване, при което се изпитват мускулни, ставни болки и хронична умора.

„Хората ме питат защо имам куче, след като не съм инвалид. Аз казвам, че не всички недъзи са видими“, добавя тя. Разказва, че майка ѝ винаги я придружава на фестивалите, но кучето много ѝ помага. Когато го видят, хората винаги се отдръпват. Самата Кейтлин дълго време се учи да го насочва.

Кучетата-водачи се обучават да помагат на хора с увреждания – слухови или зрителни. През последните години обаче се обучават и такива, които могат да открият аномалии като промяна в нивата на кръвната захар при пациенти с диабет, както и при такива с психични заболявания.

Лило е обучен да разпознава настроенията на Кейтлин и щом усети, че тя има паническа атака, образува кръг около нея и забутва носа си в краката ѝ.

На втория ден от фестивала Кейтлин разказва, че е усетила, че трябва да напусне.

„Бях тук от час и започнах да усещам пристъп на паника. Бях с лошо настроение и исках да се махна. Прекарах останалата част от деня в хотелската ми стая, където си почивах, но почувствах известна вина от това“, споделя тя.

Тогава фенката на Комик-кон е облечена като Малката русалка и много хора искат да се снимат с нея. Тя обаче ги отблъсква, като позволява само на децата да го направят, защото реакцията им, когато видят любимия си герой с куче-водач, е доста интересна.

Тя съжалява, че е пропуснала този ден. „Има много хора, които биха поискали да бъдат на мое място. Аз обаче нямаше как да се насладя на деня.“

Кейтлин е наясно, че нейното разстройство винаги ще бъде там, но съветва всички като нея да се наслаждават на живота и да бъдат винаги подготвени. „Отделете време за себе си, свържете се с останалите като вас, защото знаем какво преживявате“, завършва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови