В София започва Седмицата на православната култура

ОFFNews 07 октомври 2019 в 17:26 2108 0

В София започва първото издание на Седмицата на православната култура. В следващите седем дни в столицата ще се провеждат поредица от културни събития, които имат за цел да запознаят обществото с религиозното наследство на страната ни, обясни пред БНР Пламен Сивов от издателство “Омофор“:

“Да покажем красотата на мисленето в православието, на словото, красотата на звука и на музиката“.

Познанието за православието е на критично ниско ниво

"Искахме да направим достъпна християнската култура и православното национално наследство на една малко по-широка аудитория. Хора, които искат да обогатят най-малкото общата си култура по въпросите на религиозното наследство на страната, която обитават, защото смятаме, че познанията по тези въпроси не задължително минават през лично преживяване на вярата, би трябвало да бъдат част от кръгозора, от общата култура на съвременния, европейски човек", подчерта Сивов.

По думите му, въпреки че близо 87 на сто от българите се самоопределят като православни християни, всъщност познаването на тази вяра е на критично ниско ниво.

Публична лекция на проф. Маргарита Коева ще даде старт на наситената програма. Дискусията „Олтарите на България - настояще и бъдеще“ и ще се проведе днес следобед в криптата на храм-паметника "Свети Александър Невски".

"Дискусията ще бъде от интерес за хора, които биха искали да научат нещо повече за архитектурата на православния храм и не само в историческа перспектива, т.е. какви са основните му компоненти на тази архитектура, основната символика, но и съвременните предизвикателства пред строежа на нови храмове и възстановяването на старите. Това е тема, която присъства неизменно в публичните дискусии непрекъснато", допълни още Пламен Сивов.

В рамките на седмицата на православната култура ще бъде прожектиран документалният филм „Светителят хирург“, посветен на живота и чудесата на Св. Лука, провъзгласен за светец на Православната църква през 2000 година. Автор на филма е журналистът Ангел Бончев.

"Популяризираме един голям православен светец, който освен архиерей, е бил и един велик лекар. Той е изпратил медицината 50 години напред, заради неговите разработки в гнойно-септичната хирургия в доантибиотичната ера и разработките му за местната упойка. Ние се възползваме от неговите трудове. В онова мрачно време, когато е имало само една църква в едни хиляди километри в Русия, той е възраждал духовния живот. Обръщал е хората към вярата. Всички са тръгвали след него," разказа Ангел Бончев.

По време на първото издание на Седмицата на православната култура ще има бъде показана и изложбата "Зографи отвъд границите", която ще бъде съпътствана от публични лекции, свързани с непознати на широката публика аспекти на Самоковската и Тревненската иконописна школа.

"Това са основните български възрожденски иконописни школи и ние се гордеем с това наследство - визуално, иконографско. Има смисъл всеки да научи нещо повече за този период. Това ще се случи в галерия "Алма Матер", в Ректората на Софийския университет, на 10 октомври, четвъртък, от шест и половина", посочи Пламен Сивов.

Пълната програма на Седмицата на православната култура тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови