Улично изкуство по време на война

Горица Радева, наш кореспондент в Одеса 11 юни 2024 в 16:59 1685 0

Графит в Одеса

Снимка Горица Радева

Графит в Одеса.

„Животът е кратък, изкуството е вечно“ – тази фраза на Хипократ се е доказала във времето. Освен видовете „вечно“ изкуство като литературата, музиката, изобразителното изкуство има и по-временно. Уличното изкуство е разпространено навсякъде. Банкси е един от примерите за световно известен творец в тази област.

У нас, в България графити има в много градове, като най-интересни са в Пловдив, София, Велико Търново. В столицата даже има туристически обиколки, свързани с уличното изкуство.

А какво се случва с уличното изкуство по време на война? Изчезва? Развива се? Променя се коренно? Намалява? Увеличава се?

Ето каква е ситуацията в Одеса, град, който редовно е жертва на руските обстрели.

Още в началото на войната на всички сгради беше нарисувано украинското знаме. Този феномен го няма в останалите градове на страната. Отделно от това, на централната улица Дерибасовска има стена, на която различни графични дизайнери са залепили произведенията си. Там са показани волята за борба и победа, страхът от войната, надеждата за мир, обичта към Украйна…

Тази стена се радва на голям интерес от минувачите.

Из целия град има нарисувани традиционните „одески котки“, като почти всички са повлияни от войната. Интересното при тях е, че едновременно са цветни и носят настроение, а в същото време не дават да се забрави в какво време живеят хората.

Известен е надписът „Сега всички са в плен на празниците, а някои са в плен по време на празниците“ – посветен е на всички военнопленници, главно на защитниците на Мариупол. Направен е върху сграда, пострадала от бомбардировките.

„Изкуството е вечно“, но и войната е вечна. От началото на човешката цивилизация до ден днешен се водят войни постоянно. Повече или по-малко мащабни и кръвопролитни. А влиянието на войната върху изкуството е интересна тема.

Военното улично изкуство на Одеса заслужава да се види.

Много спорове се водят относно уличното изкуство, в това число и у нас. На някои им харесва тази форма на изразяване, други са против нея. Но е факт, че именно графитите и това „временно“ изкуство най-бързо и точно отразяват живота на хората.

    Горица Радева

    Горица Радева е родена във Велико Търново, завършила е Актьорско майсторство в Театрален колеж "Любен Гройс" в класа на проф. Надежда Сейкова, след това магистратура по "Мениджмънт в сценичните изкуства" в НАТФИЗ. От края на 2023 е военен кореспондент в Украйна.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови