Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

Теодор Ушев представен в Анси с ретроспективна изложба на цялостното му творчество

OFFNews 08 декември 2022 в 07:00 1173 0

Теодор Ушев

Снимка Личен профил във Facebook

Теодор Ушев

Ретроспективна изложба в замъка в Анеси представя цялостното творчество на Теодор Ушев - илюстрации, плакати, филми, рисунки, стори бордове, инсталации, съобщи днес графичният дизайнер, плакатист, аниматор и режисьор. 

"В 25 огромни зали ще бъдат подредени всичките ми работи, които съм правил някога. Откриването е на 13 юни. Изложбата ще продължи четири месеца, до края на септември - началото на октомври", каза Ушев. По думите му в момента тече много усилена работа, защото трябва да се съберат неща от пет държави. Работят четирима куратори, в четири държави.

"Мисля, че това ще бъде най-важното събитие за мен през следващата година. То трябваше да се осъществи миналата година, но нещата се забавиха заради пандемията", коментира Ушев.

Изложбата е по идея и предложение на Музея на изкуствата в Анеси. Градът Анеси, или Анси, е разположен в източната част на страната, и е известен като френската Венеция в Алпите.
 
В реализацията участват френската и квебекската филмотеки. "Финансира се от канадското правителство с огромна сума, както и от френското правителство. От българска страна помага културният ни институт във Франция", обясни Ушев. "Опитваме се след това да покажем тази изложба и в Монреал, в квебекската филмотека. Опитваме се да я докараме и в България през 2024 г., но все още нямаме отговор. 2024 година за България се оказва много далечно време. Тук нещата не се организират пет години предварително, както е там, всичко се прави в последния момент", добави Ушев. 
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови