Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Теодор Ушев отмени вернисаж в Анси заради атаката над деца

Националната ни галерия не иска изложбата

OFFNews 09 юни 2023 в 10:12 2027 0

Теодор Ушев

Снимка Личен профил във Facebook

Теодор Ушев

Теодор Ушев обяви във фейсбук профила си, че насроченият за 8 юни вернисаж на експозицията "Въпрос на памет" в замъка "Анси", Франция, се отменя заради атаката над деца от вчера.

„В моменти като този, в дни като този, си мисля, че животът няма смисъл. Че нищо няма смисъл. Че независимо какво се опитваме да направим, кажем, помогнем, утешим, винаги ще има едни чудовища около нас, които ще теглят човешката раса към озлоблението, омразата, мизерията на унищожението“ - пише българският творец.

„Човешката природа, човечността ме отвращава. Какво чудовище трябва да си, за да нападаш малки деца?“- попита Ушев.

В продължение на 7 дни публиката имаше възможност да наблюдава творческия процес по създаването на стенопис "in-situ", който Теодор Ушев сътвори по актуална тема с намесата на изкуствения интелект. Впечатляващата му изложба, представена от Les Musées d'Annecy ще продължи до 2 октомври 2023 г.

В изложбата в 18 огромни зали ще бъдат показани над 250 експоната – изследователски рисунки, скици на сценарии, тетрадки, фази на анимация, предмети от личния архив. Освен това от 1 до 7 юни ще се състои лайф пърформанс на художника. Интересен факт е, че Националната ни галерия не е отговорила на предложението да покаже изложбата и у нас, по думи на Ушев.

“Представянето на автора ще бъде подчертано с прожекции на няколко негови филми, което ще позволи на посетителите да наблюдават прехода от неподвижното към движещото се изображение и да разберат артистичния му подход”, казаха от Българския културен институт в Париж.

На голяма стена, поръчана за изложбата, ще бъде излъчена филмовата трилогия “ХХ век”, придружена с илюстрирани книги, плакати и инсталации на Теодор Ушев.

Изложбата е финансирана от канадското и от френското правителство и по-късно ще бъде показана в Монреал. Партньор на събитието е Българският културен институт в Париж. Официалното откриване щеше да се състои на 8 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови