София филм фест: 'Мера споредъ мера' в Дом на киното

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2020 в 13:11 2500 0

Ето какво може да гледате днес в рамките на София филм фест:

КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ“

19:30 >> „ПРЕГОРЯЛА ЕРЕС“ е истинско откровение – с великолепния си актьорски състав, с обещанието за „секси-ноар трилър“, с предизвикателствата пред един арт-критик и неговото сериозно его. Тази адаптация на романа на Чарлз Уилфорд е дело на Джузепе Капотонди; филмът беше избран да закрие миналогодишното 76-о издание на най-стария фестивал в света – Венецианския, а умелото съчетание на способностите на привлекателния Клаес Банг, чаровната Елизабет Дебики, изключителния Доналд Съдърланд и особено живата легенда Мик Джагър правят от филма страхотно приключение.
И да, Мик Джагър е жесток в ролята си! 

ДОМ НА КИНОТО

18:00 >> След огромния успех снощи при премиерата на дигитално възстановената първа серия на „МЕРА СПОРЕДЪ МЕРА“ в присъствието на режисьора Георги Дюлгеров, актьорите Руси Чанев и Стефан Мавродиев, оператора Радослав Спасов, художника Георги Тодоров-Жози и други членове на екипа, ви представяме втората част на филма - с напълно реставрирани картина и звук. Легендарната творба е създадена през 1981 година по сценарий на Руси Чанев и Георги Дюлгеров, по романа
на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“, режисирана от Дюлгеров и е едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино. В него присъстват както реални исторически личности, така и персонажи, родени от въображението на авторите с техните човешки драми, тревоги, съмнения.

Разказът е обединен от метаморфозата на главния герой Дилбер Танас – от първичен овчар, част от патриархалната задруга до личност с индивидуално съзнание. Катализатор на тази промяна са борбите за независимост на македонските българи от 1901 до 1912 година. Съдбата на Дилбер Танас е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение. Това е първият български филм, пресъздаващ историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, с участието на реални исторически личности - Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан.

Реставрираната визия, реализирана в Доли медия студио, е резултат от сканирането на целия негатив и неговото цялостно почистване; след това той е разчетен, направени са нови цветови корекции и е коригирана експозицията на кадрите, като са добавени визуални ефекти за подсилване на картината и подобряване на качеството й. Филмът е с изцяло нов звук – верен на оригинала, но преформатиран от моно в стерео 5+1, с добавени звукови ефекти. За да бъде улеснено възприемането на историята от младите поколения, при запазена оригинална фонограма със специфичните наречия и архаичната лексика, са добавени субтитри на литературен български език. 

За интересуващите се от процеса на дигиталното възстановяване на класическите български филми е задължителна презентацията на Доли медия студио на 15 октомври от 12.00 в Дома на киното. Вход свободен.

20:15 >> Кино Гурме представя качествена киноселекция посветена на храната, напитките, пътешествията и бохемския начин на живот. Класиката „ОТБИВКИ“ на майстора Александър Пейн пресъздава възходите, паденията и „отбивките” във вълшебното приключение на живота. Точно преди сватбата си, Джак тръгва на пътешествие с кола из Калифорния, заедно със своя най-добър приятел Майлс - енолог и учител по английски език. Въпреки различията си, и двамата научават ценни уроци за живота, тъй като скоро пътуването ги потапя в „море” от вино, жени и ... много смях! 

ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ – КИНО „СЛАВЕЙКОВ“

19:30 >> Представянето на „СИНЪТ“ на Мехди М. Барзауи е последната прожекция от специалната селекция „Франкофония 50“ на 24-тия София Филм Фест #ЕСЕН. Копродукцията между Тунис, Франция, Ливан и Катар разказва за почивката на Фарес и Мерием, която за жалост завършва катастрофално, след като 10-годишният им син Азис случайно е прострелян при терористичен акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови