Шон Пен посети Киев за втори път от началото на войната

Зеленски с обръщение към гостите на галавечерята за набиране на хуманитарна помощ, организирана от Пен

OFFNews 27 юни 2022 в 20:05 2297 0

Шон Пен

Снимка Youtube

Актьорът е известен политически активист

Американският актьор и режисьор Шон Пен за втори път посети Киев от началото на войната в Украйна, предаде Украинформ.

Той снима документален филм за конфликта. Разпространено беше видео от местния телевизионен канал ТСН от пребиваването на Пен в Киев.

Шон Пен, който е носител на награда "Оскар", е посетил градовете Буча и Ирпин.

В първите дни след началото на руското нашествие в Украйна холивудската звезда пристигна в Киев и се срещна с президента на страната Володимир Зеленски.

Тогава от канцеларията на държавния глава качиха снимки във Фейсбук и съобщиха, че Пен "специално дойде в Киев, за да отрази всички събития, които се случват в Украйна и да разкаже на света истината за руското нашествие в нашата страна".

И пред февруари актьорът и режисьор засне кадри за подготвяния документален филм.

Холивудският актьор и режисьор е известен политически активист. Той взима присърце и различни хуманитарни каузи, като подпомагането на пострадалите от урагана Катрина, от земетресението в Хаити през 2010 г., от наводненията в Пакистан през 2012 г.

...

"Tова не е филм" - заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски пред събралото се множество на на галавечерята за набиране на средства за организацията за хуманитарна помощ CORE на Шон Пен.

Лидерът се обърна към гостите чрез предварително записан видеоклип, в който призова богатите и влиятелни участници в събитието в холивудския "Паладиум" да намерят начини да подкрепят Украйна. Петминутната му реч беше монтирана със сцени с големи и малки военни операции - от взривени сгради до близък план на разпардушинена и окървавена плюшена играчка, оставена на пътя от бягащо от войната семейство.

"Това е нашата реалност", каза Зеленски с мрачно лице, облечен със зелената си тениска и униформа пред тактическа карта. Актьорът, който стана президент на Украйна през 2019 г., се обърна към събралото се множество от киноиндустрията като към колеги професионалисти. "Това не е VFX, това не е компютърна графика. Всичко това е реалност - нашата", каза той.

"Украинците се съпротивляват на руските настъпления вече 107 дни и продължават да броят", каза Зеленски. Той цитира символичния жест, който Холивуд е направил по време на Втората световна война, като е изработил статуетките "Оскар" от гипс, когато целият наличен метал е бил необходим за военните действия.

"Всяка помощ е ценна и важна за борбата с това зло - руската пълномащабна агресия", каза Зеленски. "Борете се за Украйна, защото Украйна се бори за целия свят."

По-рано през вечерта каузата на Украйна беше отстоявана и от "Дъщерите на Дах" - авангардно женско трио, което изпълни няколко песни, като развя голямо украинско знаме с надпис "Arm Ukraine".

Обществено организираната помощ на Пен е предхождана от друга негова хуманитарна акция - актьорът помогна с помощи на Хаити след земетресението през януари 2010 г., което опустоши острова. Пен си спомни как президентът Бил Клинтън и Брайън Лурд от CAA "ни спасиха задниците", когато новосъздадената им организация се нуждае от помощ на място в Хаити. Десетина години по-късно, разглеждайки обема на организацията си и нейната работа, Пен заключи: "Влязох в тази сграда тази вечер и си помислих: "Как, по дяволите, се случи всичко това?"

Клинтън също присъстваше на вечерята, за да връчи едно от отличията - на инвеститора Франк Джустра. Джон Леджънд излезе за солово изпълнение на пиано на песента "Redemption Song" на Боб Марли. Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети също се качи на сцената, за да отдаде почит на CORE за помощта, която оказва при управлението на най-големите в страната пунктове за тестване и ваксиниране срещу COVID.

Водещата Аида Родригес привлече вниманието на публиката още в самото начало, като ги подигра, че са "будни", и предупреди, че "моята комедия е конфронтационна".

Дългата вечер включваше и търг. Летисия Фрай, познатата ни от холивудската благотворителна сцена, беше на разположение, за да помогне за събирането на парите. Тя продаде оригинални произведения на изкуството, както и възможността Леджънд да изнесе солов концерт в хола на спечелилия търга - уникално предложение, което струваше 1 милион долара. В един момент Фрай получи помощ и от присъстващата Шарън Стоун, която се появи в яркорозов костюм.

*В статията са използвани материали от чуждия печат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки