Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Шедьоврите на Владимир Димитров-Майстора в уникална мултимедийна изложба (галерия)

Калоян Константинов 25 януари 2014 в 18:37 15368 4

Част от картина на Майстора върху петметровата стена.
Част от картина на Майстора върху петметровата стена.

Вчера от 19 часа на 24 януари се състоя откриването на мултимедийната изложба в чест на изкуството на Владимир Димитров-Майстора - „Светлина и дух“.

Мултимедийното представление ще може да бъде разгледано до 26 януари от 10 до 19 часа с вход свободен.

Всеки желаещ може да разгледа творенията на Майстора на третия етаж на мол „Парадайз“.

Уникално съчетание от картина и звук представи изкуството на световноизвестния български художник в зала с размер 21 на 25 метра в 360-градусова панорама.

В него бяха показани рисунки, платна, скици, графики и автопортрети на художника по новаторски за страната ни начин в прецизен детайл и хармоничност.

Мила Старейшинска-Ангелова – PR на Национален дарителски фонд „13 века България”, който е главен инициатор и организатор на първата мултимедийна изложба за България на творчеството на Майстора, се съгласи да отговори на няколко въпроса на OFFNews:

Това ли е бъдещето на изложбите?

Тази мултимедийна изложба по никакъв начин не се опитва да замести истинския контакт с произведенията на изкуството в оригинал и посещението на музейната среда и галерии. Напротив, това е още един начин нашето историческо и културно наследство да бъде пренесено по-близко до по-широк кръг от публика. Това е и един много лесен начин тези произведения да пътуват и да бъдат показвани на различни места, където евентуално оригиналът би могъл да стигне много по-трудно. По-скоро се опитваме да предизвикаме един такъв диалог, който ще накара посетителите, които следващата седмица ще са в Националната галерия, ще са в галерията в Кюстендил, където знаете, че е една от най-големите колекции на творби на Майстора, ще са в частна галерия, ще се разхождат по улиците, да влизат и да припознават по-често изкуството. Независимо дали то е изобразително, визуално, музикално.

Мислите ли, че това впечатляващо съчетание между картина, звук и размерите на самите образи, които се представят, биха привлекли повече млади хора, които като че ли не се интересуват много от култура и класическо изобразително изкуство в частност?

Да, точно така, защото, от една страна, привлича не само хора, занимаващи се с изкуство или деца, които учат това, а и хора, които се интересуват от техника, технологии и тези високотехнологични софтуери и хардуери от ново поколение. И мисля, че изобщо има много какво да покажем на младите, за да научат за естетиката и философията на Майстора, който е намерил наистина много красота в българската душевност, като по този начин се обръща към изконни човешки ценности.

Трудно ли беше създаването на тази изложба?

Този проект идва от много посоки. Освен че е възникнал като идея, той е администриран, от една страна, търсени са специалисти, от друга страна, се е търсело финансиране и място, така че бих могла да кажа, че – да – изключително трудно. Но имаше хора, които повярваха в нас като Министерство на културата, Столична община, Асоциация за развитие на София, Градът Медиа Груп, творческият екип на „ВИП Медиа” и, разбира се, художествената галерия в Кюстендил, която ни предостави изображенията.
Искам да подчертая, че тези два дни е само първото официално показване и че този проект тепърва ще пътува не само из България, но и по света.

Имате ли конкретни бъдещи планове или желания за подобни изложби на други творци?

Да, имаме няколко конкретни неща, но това, което мога да загатна е, че ще се показва българско културно-историческо наследство, не само художници, но и музика - Панчо Владигеров и др.

Значи това е само началото?

Да, вярваме, че това е само началото и ще можем да продължим да работим в тази насока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!