Рашидов знаел за проблемите на Ларгото, но не направил нищо

ОFFNews 05 май 2016 в 18:38 15000 4

Снимка "Главболгарстрой"

Една от снимките, направени от "Главболгарстрой" като доказателство за разрушаването на тяхната работа.

Тези дни се разбра, че откритият преди около 2 седмици Античен комплекс "Сердика" в центъра на София протече заради некачествено извършена строителна дейност и липса на хидроизолация.

От Министерството на културата заявиха, че обектът е в гаранция и проблемът ще бъде отстранен. Днес обаче се оказа, че въпросното отстраняване няма да бъде толкова лесно. Служител на фирмата, изпратена да спре теча, пожелал той и работодателят му да останат анонимни, заяви пред "Дневник", че за да се реши проблемът за постоянно, а не временно - ще се наложи движението по булевард "Дондуков" да бъде спряно, а пътят - разкопан в частта, под която се намират археологическите разкопки.

Отговорен за първия етап на проекта за "Сердика", при който е трябвало да бъде поставена въпросната хидроизолация, се оказа "Главболгарстрой" АД. 

Представител на компанията се свърза с OFFNews и ни изпрати копия на три писма, които "Главболгарстрой" е изпратила до министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на "Метрополитен" проф. д-р инж. Стоян Братоев.

Трите писма са с дати 23.09.2015, 12.11.2015 и 11.12.2015 - много преди Ларгото да бъде открито тържествено от премиера Бойко Борисов и цяла група министри на 20 април.

 
Снимки, направени от фирмата, доказващи разрушаването на направеното от тях. Снимка: "Главболгарстрой".

В тях строителната фирма ясно предупреждава, че направеното от тях по първи етап се руши от компанията, която се е заела със завършването на втори и трети етап от проекта.

"В хода на работите строителите унищожават и повреждат изградените от "Главболгарстрой" АД строително-монтажни работи. Върху изградената настилка се прекарва и разполага тежка строителна техника, в т.ч. земекопни машини, самосвали, багер чук и автокранове, които ѝ нанасят щети. По проект не е предвидено настилката да понася такива натоварвания.

Към настоящия етап са нарушени хидроизолации, разрушени са бет. конструкции, разбити са линейни отводнители, нарушени настилки от клинкер и гранит, мозайки и т.н.", пишат от "Главболгарстрой".

Те също така изброяват поименно фирмите виновници, работещи по последните два етапа - ДЗЗД "Антична Сердика" и партньори - "Финанс Груп 2013" ООД, "Пътстрой Варна" ЕООД, "Реставрация" ЕАД и "Пътища и мостове" ЕООД.

"Действията им противоречат на нормалните и добри строителни практики. Уверяваме ви, че е възможно да се приложи по-щадящ околната инфраструктура подход", допълват от "Главболгарстрой" и се заричат, че няма да изпълнят гаранционните си задължения, защото направеното от тях се руши от трети лица и вината за бъдещи проблеми - като теча - няма да е тяхна.

 
Снимки, направени от фирмата, доказващи разрушаването на направеното от тях и разполагането на тежки машини. Снимка: "Главболгарстрой".

От Министерството на културата са върнали отговор, в който се изразява невъзможност да приемат становището им и ги молят за "писмени доказателства". От строителната компания отвръщат, че освен че са описали проблема - са изпратили видео и снимков материал, които да удостоверят твърденията им. 

В крайна сметка, явно нито общината, нито МК са послушали предупрежденията на "Главболгарстрой", което доведе до теча на Ларгото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

4

ДидоВъТъ

05.05 2016 в 20:59

Важно е "стабилността" да не протече.

12192

3

Stoyan Georgiev

05.05 2016 в 19:58

Офнюз, недейте да пускате такива статии, ще развалите стабилността на ББ.
Иначе важното е, че са усвоени едни пари.
Всички ремонти и стройтество, които се извършват в момента няма да приличат на нищо след 2-3 години като им мине гаранцията.
Стабилност = кой ще открадне повече пари от обществени поръчки.

12319

2

Чичо ви

05.05 2016 в 19:17

Най-важното е да сме стабилни и усвояването на средствата безпроблемно да продължи... Другото - че требвало да се копа отново централен столичен булевард, че пак прах, мръсотия и объркан трафик - еб. им майката на софиянци, язе не сум от София, а от Компирград, в най-добрия случай - от Банкя, дреме ми на шундата.

8359

1

ОФчар

05.05 2016 в 18:49

Незнам кой какво е знаел или не знаел, но подозирам, че виновен пак няма да има. Звездите ми го говорят.