"Рай" на Андрей Кончаловски с премиера на 6 октомври (трейлър)

ОFFNews 28 септември 2017 в 13:28 6869 0

"Рай" на режисьора Андрей Кончаловски разказва историята на Олга, Жул и Хелмут, чиито пътища се пресичат в тежки военни времена.

Олга – имигрирала руска аристократка, е член на френската съпротива.

Тя е арестувана от нацистите, защото укрива еврейчета. За наказание я изпращат в затвор, където се запознава с французина Жул – нацист, който трябва да разследва нейния случай.

Той обаче харесва Олга и ѝ предлага по-лека присъда срещу секс. Тя е готова на всичко, за да избегне тежкото наказание, и се съгласява на предложението. Въпреки това обаче нейната надежда за свобода бързо изчезва, защото ситуацията се развива по неочакван начин.

Олга е преместена в концентрационен лагер. За нейна изненада там среща немския офицер от SS Хелмут, който е бил влюбен в нея и все още таи силни чувства. Старата страст помежду им бързо се разпалва и двамата преживяват бурна връзка. Хелмут предлага на Олга бягство, но с течение на времето и наближаването на нацисткия крах представата ѝ за Рай драстично се променя.

Кончаловски е в Москва през 1937 година в семейството на известните писатели Сергей Михалков и Наталия Кончаловска. Завършва централното музикално училище през 1952 г., а пет години по-късно завършва колежа към Консерваторията в Москва. Две години учи пиано в Консерваторията. Завършва режисура във ВГИК при Михаил Ром.

По време на обучението си има малки роли в няколко филма. Съсценарист е на филма на Андрей Тарковски „Иваново детство” от 1962 година. През 1965, вдъхновен от Акира Куросава, създава филма „Първият учител”, а след година и „Историята на Ася Клячина”. През 1969 година Кончаловски решава да се върне към класиките и създава „Дворянско гнездо” и „Вуйчо Ваньо” (1970), който получава награда „Сребърна раковина” на фестивала в Сан Себастиан.

Филмът му „Романс за влюбени” от 1974 година има страхотен успех и печели Голямата награда на фестивала в Карлови Вари. През 1979 година епичният „Сибириада” получава Специалната награда на журито на фестивала в Кан. Година по-късно Кончаловски е награден със званието „Народен артист на СССР” и заминава да работи в Холивуд. Именно там създава филмите си „Любовниците на Мария” (1984), „Влакът беглец” (1985), „Хоумър и Еди” (1989) и блокбастъра „Танго и Кеш” (1989) с участието на Кърт Ръсел и Силвестър Сталоун.

В началото на 90-те години режисьорът се завръща в Русия. Издава две автобиографии. През 1997 година продуцира най-скъпия телевизионен сериал до онзи момент – „Одисея”, с участието на Арманд Асанте. През 2002 година печели Специалната награда на журито на фестивала във Венеция за филма си „Дом на глупците”. През 2010 година излиза филмът му „Лешникотрошачката 3D”, който е с бюджет 90 милиона долара. През 2014 година с „Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин” печели наградата за най-добър режисьор на филмовия фестивал във Венеция.

Официалната премиера на филма за България ще бъде на 6 октомври, а трейлъра на "Рай" може да видите във видеото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови