Пролетният панаир на книгата стартира в София

Над 150 издателства представят свои водещи автори и творби до 2 юни в градинката пред НДК.

OFFNews 25 май 2024 в 13:58 1172 0

панаир на книгата

Снимка Емона Цончева

Пролетен панаир на книгата

Стартира Пролетният панаир на книгата в София. Организатор на 17-ото издание на инициативата отново е Асоциация "Българска книга".

Панаирът, който през годините се утвърди като едно от най-големите събития за литература и книгоиздаване в България, се провежда в градинката пред НДК и ще продължи до 2 юни. Заедно с него бе открит и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи, който ще се проведе между 27 май и 1 юни.

С над 150 издателства, представящи свои автори и книги в различни шатри, както и сцена със специална културна програма, Пролетният панаир на книгата обещава да бъде културно събитие, което ще зарадва всички любители на литературата.

Откриването на панаира започна с официално приветствие от г-жа Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга".

„Благодаря на всички партньори на инициативата! Помня думите на министъра на културата г-н Найден Тодоров, който преди няколко седмици каза, че книгите не могат да променят света, но те променят хората, а хората могат да променят света. Благодарна съм за това, че има четящи хора! Този празник може да съществува само и единствено заради вас, читателите!“, сподели г-жа Алексиева в своето встъпително слово.

Говорители на събитието бяха още г-жа Искра Джанабетска, директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, доц. д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България, зам.-кметът по култура, образование, спорт и младежки дейности на Столична община г-жа Яна Генова, г-н Мирослав Боршош, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие на Столичния общински съвет и г-н Цветомир Петров, председател на СОС.

Министърът на културата г-н Найден Тодоров даде официалния старт на Пролетния панаир на книгата, след като бяха изчетени поздравителните адреси от името на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и г-н Димитър Божилов, кмет на район „Триадица“, на чиято територия се провеждат панаирът и фестивалът.

„Деца, които не могат да четат, когато пораснат, се превръщат във възрастни, които не могат да мислят. Ето затова трябва да четем, ето затова трябва да учим и нашите деца да четат!“, сподели министър Тодоров пред присъстващите на откриването.

„Книгите са това, което ни дава надежда, книгите са нашата памет за историята. Ако я нямаше писмеността, ако ги нямаше книгите, ние нямаше да знаем собствената си история, нямаше да знаем какво правим и щяхме да допускаме едни и същи грешки непрекъснато отново и отново.“, каза още г-н Найден Тодоров.

Партньори на събитието са Фондация „Детски книги“ , Столичната библиотека, „Глобални библиотеки - България“ и ОКИ ДК „Красно село“. Гости на официалното откриване бяха и зам.-председателят на Народното събрание на Република България г-н Кристиан Вигенин и председателят на Комисията по културата и медиите в НС г-н Тома Биков, както и д-р Ваня Аврамова от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, която отправи поздравителен адрес от директора на библиотеката доц. Красимира Александрова.

Участие в събитието взе и г-жа Антония Пенчева, председател на Съюза на преводачите, който през тази година празнува своя 50-и юбилей.

По време на откриването му панаирът бе посетен и от едни от най-известните съвременни български писатели – Захари Карабашлиев и Георги Господинов, който посети събитието с преводача на книгата „Времеубежище“ г-жа Анджела Родел. На 24 май се навърши точно една година откакто Господинов и Родел заслужиха престижната награда за литература „Букър“.

Пролетният панаир на книгата и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи се провеждат с подкрепата на Столична община и са част от "Календар на културните събития на Столична община".

Партньори са още Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, онлайн платформата „Книговище“, Фондация „Детски книги“, Национална мрежа за децата и Българската библиотечно-информационна асоциация.

Фотограф на Пролетния панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи е Емона Цончева.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг