Предстоящи събития в НДК 4 - 13 май

ОFFNews 04 май 2017 в 17:25 3703 0

04 май /четвъртък/

"Тотална щета" в ДНК от 19:30 часа 
автор и режисьор: Ани Васева

"Тотална щета" е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.

Тя е спектакъл на една от най-оригиналните в момента групи от съмишленици в независимата българска сцена между театъра и пърформанса. През годините театралният автор и режисьор Ани Васева изгражда тясно сътрудничество с философа Боян Манчев и актьорите Леонид Йовчев и Галя Костадинова.

Тя развива своя система на работа, която включва личния опит на участниците и импровизация, достигайки до силно експресивен физически и театрален език. Представленията им предизвикват силен интерес, като сред тях са "Малдорор“ по Лотреамон (моноспектакъл на Леонид Йовчев), „Пиеса за теб“ по текст на Ани Васева, „Пиеса за умиране“ по текст на Боян Манчев и Ани Васева и др. 

Билети: 10|8 лв.

05 май /петък/

Стихосбирката „Отново сме поети“ на Богдан Тетовски ще бъде представена на 5 май (петък) от 19:00 часа в клуб „Перото“. За книгата ще говорят Михаил Неделчев и Владислав Христов.

"Добре дошли в България" от 19:30 часа 

Две номинации за театралните награди „Аскеер“ 2017 в категориите: Съвременна българска драматургия и Поддържаща женска роля за Ива Тодорова

С участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров

Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи - мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти започват активна пропаганда към бежанците подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.
Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.

Билети: 10|8 лв.

07 май /неделя/

В неделя (7 май) от 17:00 часа в клуб „Перото“ ще се проведе творческа вечер с американския писател Филип Янси.

08 май /понеделник/

Електронното списание „Свободно поетическо общество“ ще бъде представено на 8 май (понеделник) от 19:00 часа в клуб „Перото“.

09 май /вторник/

„Бивши хора”. Срещали ли сте някога този израз? Как е възможно някой да бъде определен така, за кого става въпрос? Отговорите ще получите на 9 май (вторник) от 18:30 часа от проф. Вили Лилков и Христо Христов.

10 май /сряда/

На 10 май от 19:00 часа в клуб „Перото“ ви очаква концерт на читалище „Д-р Петър Берон 1926“ – "Всички заедно в една минута".

"Повече не или така нареченият Бернхард" в ДНК от 19:30 часа 

участват: Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова

„Повече не или така нареченият Бернхард" напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността.

Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас - актьорът Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга „Моите награди“ и пиесите „Мъртвец“, „Мач“, „Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде“.

Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война.

Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество.

Билети: 10|8 лв.

11 май /четвъртък/

След дълги години търпеливо очакване от родната публика, най-известният мюзикъл в света ще направи своя дебют на българска земя. Оригиналният шедьовър от Бродуей „Котките“ ще бъде представен за първи път у нас в зала 1 на НДК с цели шест спектакъла – 11, 12, 13 и 14 май от 20:00 часа, както и два допълнителни на 13 и 14 май от 14:00 часа.

В денят на Кирил и Методий (11 май) от 18:00 часа в клуб „Перото“ ще бъде връчена Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ 2017.

Антистатик | Романтично издание | 12 – 20 май
Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс в ДНК

12 май /петък/

„Блестящо съчетание между упорита психоаналитична работа, дълбоко състрадание и безкрайно любопитство към човешкото сърце“. Това ще откриете в книгата на Стивън Грос „Животът под лупа“, чието представяне ще бъде в петък (12 май) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

DUO (couple dance) | Антистатик в ДНК от 19:30 часа

Основното намерение на този дует е да се противопостави на засилващите се конфликтни настроения и ситуация на страх в Европа, като им даде един красив и позитивен отговор. В него правилата на играта са ясни – всеки е напълно свободен да изпълнява в танца онова, което най-добре отговаря на неговата същност, без да бъде ограничаван по какъвто и да е признак, а типичните за дуета позиции на водещ и воден непрекъснато се променят. Целта е да се преоткрие една демократична и празнична атмосфера на толерантност, като единствената амбиция е да подарим уважение и доверие на своето тяло и на тялото на другия.

Брис Льору завършва Националната консерватория в Лион. Още с първото си соло е отличен като най-добър съвременен танцьор на Международното танцово състезание в Париж и е награден със Златния медал на Париж. През 1992 получава стипендия от Американския танцов фестивал в Северна Каролина и завършва обучението си при Триша Браун и Мърс Кънингам в Ню Йорк. През 1994 се премества в Брюксел, където става част от трупата на Ан Тереза де Керсмакер – Rosas. Три години по-късно започва да учи музикология и етномузикология в Университет Париж-VIII и продължава самостоятелната си хореографка кариера. В своята работа Брис Льору изследва границите между танца и визуалните изкуства. „Дует“ е поредното успешно сътрудничество на Льору с едни от най-интересните и утвърдени български съвременни танцови хореографи и изпълнители Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

Билети: 10|8 лв.

13 май /събота/

Поетът Антонин Горчев ще представи новата си стихосбирка „Стъпки по водата“ на 13 май (събота) от 18:30 часа в клуб „Перото“. Горчев е носител на националната награда за лирика „Иван Пейчев“.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!