Предстоящи събития в НДК 20 - 25 юни

ОFFNews 20 юни 2017 в 17:23 4006 0

20 юни /вторник/

Concealed Party в международна програма „Мигриращото тяло” и фестивал „Етюди и приятели” в ДНК от 19:30 часа 

концепция и режисура: Тана Манева
композитор и Live Electronic: Рикард Боргард
сценография и костюми: Юлиян Табаков
светлинен дизайн: Андерш Шорти Ларсон
видео анимация: Лена Рами
гост: Зураб Ртвелиашвили
изпълнение: Тана Манева

Concealed Party се гмурка в подсъзнанието, процес, който започва от нулата - интуитивен, абстрактен и нерационален. От хаоса се ражда редът. Concealed Party отваря врата между два свята – реалния физически и вътрешния неразгадаемо приказен свят. Интерпретацията на японския танц Буто, която Тана Манева прави, е впечатляваща. Всичко може да се случи - светлата и тъмната страна на човека приемат форма непосредствено пред нас. Тана изследва личността в маскарада на нарцисизма, като разкрива пукнатините, които често остават невидими за останалия свят. Страховете, несигурността и несъвършенствата на съвременната жена - борба, която всички разпознаваме.

Билети: 10|8 лв.

21 юни /сряда/

Представяне на книгата „Имена от творческата плеада“ с автор Валентина Михайлова ви очаква в сряда (21 юни) от 18:30 часа в клуб „Перото“.

22 юни /четвъртък/

На 22 юни от 19:30 часа в зала 1 на НДК фондация "Орлин Анастасов" представя оперите „Селска Чест“ и „Палячи“ в една вечер – две опери, които съчетават южния италиански темперамент, автори и костюми, заедно с типичната ревност, изразена чрез драматични ноти и жестове и често с фатален край.

Проектът „ProTotype“ ще бъде представен на 22 юни (четвъртък) от 10:00 до 12:00 часа в литературен клуб „Перото“. Събитието е с покани.

Книгата „Размисли на Сенсей Стефан Хинков за бойните изкуства" от д-р Добромир Друмев ще бъде представена в на 22 юни от 18:30 часа в клуб „Перото“.

"Високо там горе" в рамките на фестивала „Етюди и приятели” в ДНК от 19:30 ч.

Театрално представление по текстове на Анна Ахматова, по повод 50 години от смъртта й.
идея : Крум Янков и Кателина Кънчева
режисура: Крум Янков
визуална среда : Момчил Алексиев
с участието на : Кателина Кънчева, Силвия Станоева, Галина Борисова
музика : Артур Лурие – Concerto Spirituale

Билети: 10|8 лв.

23 юни /петък/

Загърбвайки лукса и удоволствията на уседналия живот, осемнадесет авантюристи се събират в екипажа на ветроходната яхта УНИЦЕФ. Дни наред те са поставени в крайни условия на оцеляване, за да участват в единствената околосветска регата за аматьори. Всичко това е разказано книгата на Йордан Колев – „От Рио до Кейптаун“. Представянето ѝ ще бъде в петък (23 юни) от 18:30 часа в клуб „Перото“.

24 юни /събота/

В събота от 7:00 до 11:00 часа литературен клуб „Перото“ по традиция ще посрещне екипът на „Библиотеката“ – предаването за книжна култура в ефира на БНТ. Достъпът е ограничен.

25 юни /неделя/

"Корабът нощ" на 25 юни 2017 от 19:30 ч.

по текстове на Маргьорит Дюрас
участват: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова, Цветана Манева
превод: Мария Георгиева, Албена Стамболова
сценична версия: Яна Борисова и Стилиян Петров
режисьор: Стилиян Петров
сценограф: Венелин Шурелов
костюми: Елица Георгиева
музика и саунд дизайн: Иван Шопов

Билети: 20 | 18 лв.

Билетен център, НДК и ticketportal.bg

В „Корабът Нощ“ режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева.
Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.

„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, ерогенни зони, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето. Глас, който сънува, който тъгува на глас еротичният сън на човека.

Кой е този глас? Откъде идва?

Не знам. Не знам нищо – любимият отговор на Дюрас.

Винаги съм имал това усещане, че текстовете ѝ не са писани за четене, те са създадени за слушане. Думите преди да бъдат написани, първо са били изречени. Не четеш, а чуваш. Еротична литургия отправена към Ерос – единственият там Бог.
От години съм влюбен в това писане. То ме обърква, омагьосва, обсебва и отдалечава от това, че знам нещо за обичането, за желанието, за трагиката на човека да е еротично същество.

Има еротична тайна.

И човек в еротичен бяс.

Корабът Нощ е там, по течението на тази тайна.“

Концерт на музикална школа „Music Art Center“ ви очаква в неделя (25 юни) от 18:30 часа на сцената на "Зала 42".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови