Покриха с фасаген живописно пано на Енчо Пиронков в Пловдив

OFFNews 13 февруари 2018 в 11:03 5428 1

Снимка Иван Тотев

Живописно пано на известния художник Енчо Пиронков в пловдивски подлез е било покрито с фасаген.

Преди няколко дни скулпторът Иван Тотев се натъква на гледката на грундираното пано, изработено от глазирани керамични плочи. То е в подлеза до гимназия  „П. Кр. Яворов“. 

Според Тотев паното често е било покривано с графити на улични артисти. 

"Това е война и ние имаме срещу себе си армия от вандали. Едните са банални хулигани и рушители. По-интересни са ми другите - ония, които държат да реализират креативността си и да оставят знак, че са минали оттам, че ги има. Забележете, че те атакуват (буквално - атакуват) произведенията на високото изкуство там, където ги има и никога не посягат към "творенията" на себеподобните си", пише той във Фейсбук.

"Това пано е от глазирана керамика и би могло да бъде измито с пароструйка, дори и с почистващи препарат, с нужното внимание и най-добре от реставратори. След това може да се покрие със силиконов филм, който "не обича спрейовете", смята скулпторът. 

Кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев твърди, че общината не е поръчвала паното на Енчо Пиронков да бъде замазано. Той нито знае, нито предполага кой може да бъде поръчителят на вандалската проява. 

"Не, не сме ние. Нямаме пари в бюджета даже, за да го замажем. Аз съм назначил проверка ,към проверката нямаше никой, който да маже ,затова не мога да ви отговоря кой го е мазал и по каква причина", казва той, цитиран от БНТ.

Той обеща, че плочите скоро ще бъдат почистени и оставени в оригинален вид. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

13.02 2018 в 13:42

Това е бил Кристо. Той е опаковал с фасаген творбата на Пиронков и сега тя е с още по-висока художествена стойност.