Почина поетът Петър Караангов, написал 'Топъл дъжд'

OFFNews 16 ноември 2020 в 21:50 4484 0

Поетът Петър Караангов почина на 89-годишна възраст. Тъжната новина съобщават от община Сандански:

Напусна ни почетният гражданин на град Сандански  Петър Караангов. Поет и творец, носител на Националната Вазова награда, орден "Стара планина" и редица други отличия, се казва в съобщението.

Петър Караангов е роден на 11 ноември 1931 година в град Свети Врач, днес Сандански в семейство на бежанци от Егейска Македония.

Работи като библиотекар в читалищната библиотека в Сандански, в издателство „Български писател“, сп. „Пламък“ и в Студията за игрални филми „Бояна“. Бил е директор на Народната библиотека „Кирил и Методий“  и главен секретар на Съюза на българските писатели.

Отличен е с Националната Вазова награда, Национална литературна награда „Изворът на белоногата“ (Харманли), Годишна награда на СБП за поезия, носител на орден „Стара планина“. Почетен гражданин на град Сандански.

За първи път публикува в началото на 50-те години на XX век в сп. „Читалище“, в. „Народна младеж“ и в. „Литературен фронт“. Автор е на повече от двадесет стихосбирки, на сатиричната комедия „Състезанието“ (1969), на пиесата „Онова, което мина: Театрална поема за двама“ (2008), на литературнокритически портрети, отзиви, рецензии, статии, пътеписи, интервюта.

По негови текстове са създадени десетки хитове, станали известни в изпълнение на големите имена от българската поп музика - Ритон, Георги Христов, Силвия Кацарова и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови