Почина легендарното сопрано Мирела Френи

Вдовицата на Николай Гяуров си отиде дни преди 85-годишния си юбилей

OFFNews 09 февруари 2020 в 22:40 10887 1

Оперният свят загуби една от най-добрите си певици, легендарното сопрано Мирела Френи, съпруга на непрежалимия бас Николай Гяуров. 

Френи, която по-късно този месец щеше да навърши 85 години, почина в дома си в Модена след продължително боледуване. Италианският вестник La Repubblica съобщи новината за нейната кончина. 

Френи е родена през 1935 г. в Модена, Италия и се радва на дълга и успешна кариера. Прави своя дебют в операта на 19 години, през 1955 г., в Модена, в ролята на Микаела в „Кармен“ от Бизе. 

През 1958 г. печели конкурс и изпълнява ролята на Мими в „Бохеми“ на Пучини в Театро Реджио в Торино. Постига международна известност с интерпретацията на Адина в постановката на Франко Дзефирели на „Любовен еликсир“ от Доницети в Глиндебурн, където тя също участва и в опери от Моцарт през 1960 – 62.

Двамата с Лучано Павароти се считат за най-добрите изпълнители в „Бохеми“. Френи е постоянна партньорка на Павароти както на сцената, така и в звукозаписното студио.

През 1981 г. Френи се омъжва за известния български оперен певец Николай Гяуров. Двамата заедно спомагат за основаването на центъра Centro Universale del Bel Canto във Виньола, където започват да водят майсторски класове през 2002 г.

За живота си с Гяуров, оперната прима споделя:

„Николай се появи в живота ми в много труден момент. Бяхме заедно цели 28 години! Обичахме се много, въпреки различните характери. Той гледаше на нещата откъм философската им страна, а аз съм някак по-земна... Нуждаехме се един от друг. Обичахме едни и същи неща. Спортувахме заедно... Бе наистина фантастично, тъй като изпитвахме уважение един към друг”

След смъртта на Гяуров през 2004 г. , Френи приключи професионалната си кариера на сцената с „Прислужницата на Орлеан“ на Чайковски в Националната опера във Вашингтон през април 2005 г., играейки тийнейджърката Жана д'Арк, на 70-годишна възраст. Тя продължава общото, за нея и съпруга ѝ, дело по запазване традицията на бел кантото и продължава да обучава млади певци от цял свят, като ги съветва:

"На сцената трябва да забравиш, че си певец! Самоцелното вокализиране не е нужно никому! На сцената си преди всичко актьор! Образът, който изграждаш те прави значим като творец...”

Френи публикува мемоар, „Mio Caro Teatro“, през 1990 г. През 2002 г. е удостоена с почетна степен от Университета в Пиза за „значимия ѝ принос за европейската култура“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови