Нов симфоничен оркестър открива сезона с акценти върху контрабаса и музиката на Лазар Николов

OFFNews 28 септември 2022 в 09:36 1469 0

професор Тошев

Снимка Нов симфоничен оркестър

професор Тошев

След 4 предсезонни концерта в село Скалско, Дряновско и фестивала „Царско село“ Нов симфоничен оркестър представя и петият от тази поредица – концерт за контрабаси в памет на легендарния педагог професор Тодор Тошев.

Тодор Тошев специализира в Пражката консерватория при проф. Олдржих Шройс. Завръща се в България и започва преподавателска дейност, изнася самостоятелни концерти, свири в оркестъра на Софийската опера и в Симфоничния оркестър на БНР. Концертната му дейност се развива не само у нас, но и в чужбина, редом с това има майсторски класове в Англия, Германия, Швейцария, Гърция, Финландия.

Като признание за активната му дейност в пропагандирането и налагането на контрабаса като солистичен инструмент Тодор Тошев става член на Международното общество на контрабасистите в Хюстън, САЩ, и е удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Музикалната академия „Сибелиус“ в Хелзинки и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ в София. Той е един от малкото български музиканти, които фигурират в английската енциклопедия „Who Is Who“.

Проф. Тодор Тошев е автор на редица помагала за изучаването на свиренето на контрабас, съставил е сборници с пиеси от български композитори, старинни сонати, етюди, класически пиеси. Под егидата на Музикалната академия създава Академичен бас фестивал, който тази година е посветен на неговата 100-годишнина. Умира на 22 февруари 1993 г. Многобройните му студенти и до днес продължават неговото дело.

Концертът ще се състои на 3 октомври в зала България и в него ще прозвучат следните произведения:

ЙОХАН СЕБАСТИАН БАХ Сюита №3 – Ария /преработка за контрабаси/

ГЕОРГ ФРИДИРИХ ТЕЛЕМАН Концерт за 4 цигулки /преработка за контрабаси/

БЕРНХАРД АЛТ Концерт за 4 контрабаса

КОЛИН БРЪМБИ Сюита за 4 контрабаса

ДАРИЛ РЪНСУИК Сюита в нисък регистър за 4 контрабаса

Контрабасът е най-ниския струнен инструментв  симфоничния оркестър и третирането му като солов инструмент се счита по-скоро за екзотика. а ансамбли от контрабаси, каквито ще прозвучат на концерта на 3 октомври се случват изключително рядко в световен мащаб, поради което концерта ще бъде особено интересен.

Участници в този забележителен камерен концерт са контрабасистите Деян Великов, Кристиян Косев, Алекс Атанасов, Алп Туна, Димитър Иванов, Илина Жабленска, Ася Ганчева, Калина Андреева.

Голямото откриване на сезона за Нов симфоничен оркестър обаче е с дата 30 октомври, отново в зала България. Там под палката на маестро Петко Димитров ще прозвучи 6 симфония от Лазар Николов, чиято 100 годишнина от рождението честваме през 2022.

Освен 6 симфония на Николов, считам от мнозина за един от архитектите на модерната композиторска школа в България ще можем да чуем и "Реквием" от Габриел Фора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!