Нощ на литературата 2020

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2020 в 16:41 1288 0

Деветата Нощ на литературата ще се състои днес от 18:00 до 21:30 ч. 

Откриването в София ще бъде на 7 октомври (сряда) в 17:30 часа, в подкуполното пространство на АККК „Сердика“ (пл. „Независимост“ 1). Инициативата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.Освен София, в Нощта на литературата тази година ще се включат още: Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен. 

Освен в България, в Нощта на литературата се включват още десетки населени места в различни европейски страни.

Проектът е иницииран и се организира от Чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната Нощ на литературата през 2012 г. благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейските страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, фондация „Детски книги“.

Успешната комбинация от необичайните за четене места, приятното представяне на откъсите и самия литературен текст предлага незабравимо културно изживяване и възможност да се запознаете с творчеството на съвременни европейски автори. Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления. Нощта на литературата показва колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите от големи и малки езици, а и на издателите.

Нощта на литературата зае важно място в Културния календар на редица български градове и стана неразделна част от него. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти и др. Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо и, докато се разхождат из читателските гнезда, слушателите ще чуят откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, сръбски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски.

За втора поредна година Нощта на литературата се обръща и към по-младата аудитория. Младите читатели над 13 години също са поканени да се впуснат в нощната литературна разходка в София – те могат да посетят читателските гнезда, специално обозначени на картата на събитието или да се запознаят с подходящите за тях книги чрез #Хаштаг тийн маршрут на страницата www.noshtnaliteraturata.com.

Всеки почитател на Нощта на литературата може да се включи в томбола за спечелване на някоя от прочетените книги. Необходимо е единствено да се посети уебсайта на събитието в периода от 8 до 10.10.2020 г. и да се попълни формуляр за участие. На 12.10.2020 г. ще бъдат обявени късметлиите.

Читателски гнезда в София

Открийте интересните и закътани места, разположени в периметъра между бул. „Васил Левски“, бул. „Княз Александър Дондуков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ и ул. „Св. св. Кирил и Методий“. Потопете се във вълнуващата атмосфера на театър „Наш Свят“, Stanimira Chocolate House, Детски информационен център към археологическата експозиция „Антична Сердика“, Сугестопедична къща „7 ключа“, фондация „Музикални хвърчила“, бaр Abordage, French 75, MOVE.bg, Sofia Labs, Little Bird Place, Depoo, Playsense, Ceshov Gallery, Български културен център, „При Ирина“, АККК Сердика, зала 2 (подкуполно пространство на Ларгото), Кукли от Тавана и Sito Studio.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !