"Ню Бояна" избра победители в конкурса за трейлър

OFFNews 23 юли 2015 в 16:06 9129 0

12-те отбора, участвали в надпреварата, заедно с членовете на журито.

“Ню Бояна” и фестивалът “Срещи на младото европейско кино” избраха победител в конкурса си за трейлър.

На него се явиха 12 студентски екипа, борещи се за възможността да разполагат с ресурса на най-големия киноцентър в Източна Европа, за да заснемат клип за второто издание на фестивала, което ще се проведе през есента в София.

На специална пичинг сесия в Киноцентъра тази седмица финалистите представиха концепциите си за промо трейлъра пред жури в състав: Малина Едрева – председател на Комисията по култура към Столична община, проф. Мая Димитрова – преподавател по кинознание и драматургия в НАТФИЗ, режисьора Светослав Драганов, театроведа Деница Езекиева, писателя Димитър Стайков, организаторите на фестивала Ралица Асенова и Йоана Панкова и изпълнителния директор на Ню Бояна Ярив Лърнър. 

Всеки от 12-те екипа разполагаше с 5 минути за презентация на своите креативни решения. Предложенията бяха насочени към българската кино публика и представляваха разнообразни гледни точки към фестивала. Някои от екипите бяха подготвили сториборд за представянето си, други предпочетоха да покажат страница от сценарий, като артистично изиграят историята си; трети пък имаха подготвени видео материали, за да впечатлят журито.

Сценарият на един от участниците – режисьора Николай Николов, представяше ситуации от различни епохи и държави: легионер, който приема задача от своя император, терористи, които изпълняват мисия, генерали които дават поръчка на свой таен агент. Накрая всички те са обединени от една задача – да заснемат филм и се оказват на снимачна площадка.

Идеята на специалиста по дигитални изкуства и режисьор Кирил Тодоров пък представяше безспорни символи на киното като братя Люмиер, Чарли Чаплин и Федерико Фелини. Те преминават през различни държави, докато най-накрая попадат в България и решават, че това е прекрасно място за правене на кино.

Едно от представянията по време на конкурса.

Историята победител обаче бе тази на сценариста Борис Борисов и режисьора Любо Йончев. Тя е за малко момче, което намира случайно стара кино камера на улицата и любопитно решава да погледне през нея. Тогава то започва да наблюдава всякакви странни персонажи и случки, които без камерата пред очите си не вижда. Тя е неговият прозорец към света, тя е изкуството и фантазията. Посланието е, че киното ни развива като личности и силно влияе на нашето въображение и способност да мечтаем.

Състезатели представят сценария си.

Видеото ще бъде заснето в края на юли, както следва: 27 и 28 юли – подготовка на терена, 29 и 30 юли – снимки. Постпродукцията ще бъде осъществена в периода 2 – 6 август. Видеото трябва да бъде в две версии - 105 сек и 30 сек. То ще бъде показано на екраните в Софийското метро и наземната система за обществен транспорт. По време на фестивала трейлърът ще бъде показан преди всяка прожекция.

Целта на фестивала е да донесе най-доброто от младото европейско кино на българската публика с цел да образова младите зрители и да помогне на младите специалисти да направят първите си стъпки във филмовата индустрия.

Още едно от представянията на младите екипи.

Това е поредният проект в Киноцентъра, който стимулира развитието на новото поколение кино професионалисти. По същото време миналата година "Ню Бояна" осъществи студентска надпревара за късометражно кино, която даде възможност на над 100 млади творци да работят заедно по кино проектите си, използвайки възможностите на филмовото студио.

В ход е и филмово училище "Ню Бояна", което организира все по-интересни курсове и уъркшопи с професионалисти от световната кино индустрия. През септември стартира новият курс по визуални ефекти – 3D анимация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови