Невиждана досега картина на Ван Гог беше продадена за 13 млн. евро

OFFNews 26 март 2021 в 13:03 4692 0

Снимка БТА/AP

"Сцена от улицата в Монмартър", Scène de rue à Montmartre - Винсент Ван Гог

Невижданата досега картина на Винсент Ван Гог - "Сцена от улицата в Монмартър" (Scène de rue à Montmartre), беше продадена на търг от аукционна къща Sotheby's за 13 млн. евро, предаде Би Би Си. 

Първоначално картината беше оценена между 5 и 8 млн. евро. Тя е нарисувана през 1887 г. и е била собственост на френско семейство повече от сто години. "Сцена от улицата в Монмартър" изобразява една от вятърните мелници в Монмартър по времето, когато той е бил просто село в северните покрайнини на Париж.

"Вълнуващото е, че това е картина на Ван Гог, която е скрита, откакто е свалена от статива на художника“, изтъква Мартин Бейли, който пише за The Art Newspaper. Картината е преходно произведение между холандските години на Ван Гог, когато той рисува в тъмни, земни цветове, и пъстрите творби от Прованса. 

„В Париж той откри импресионистите и това го накара да изследва цвета“, добавя Бейли. 

"Сцена от улицата в Монмартър " е част от поредиците картини, нарисувана в периода, когато Гог и брат му Тео се установяват в Париж (1886-1887). През 1888 г. считаният от мнозина легендарен представител на постимпресионизма напуска Париж и се мести в Южна Франция. Година по-късно почива. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!