Над 100 участници в 'Софийски международен литературен фестивал' 2019

ОFFNews 20 ноември 2019 в 17:03 2776 0

Седмата година на Софийския международен литературен фестивал се очертава като най-мащабното издание до момента с най-интензивна програма, която включва над 100 участници и близо 50 събития. Тази година фестивалът ще има допълнителен ден в програмата си и ще се проведе в общо седем дни – от 09 до 15 декември.

Международната програма на литературния форум все повече се разширява. Досега неин акцент бяха литературите на различни географски региони, но в последните две години общото между чуждестранните писатели и поети е езикът, на който пишат. Тазгодишното издание ще представи многообразието на френскоезичната литература.

Гости на фестивала ще бъдат едни от влиятелните и значими автори, пишещи на френски език: Анна Мои, Самира Негруш, Жан-Марк Тюрин, Бернар Коман, Махи Бинбин, Дени Терио, Армел Жоб, Жан Портанте, Франсоа-Анри Дезерабл и Ким Тхуи. Като част от чуждестранната програма може да бъде мислено и участието на три български писателки и поетеси, които пишат на френски език: Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова.

В първите два дни от Литературния фестивал ще се състои Международната конференция „Да пишеш на френски“ организирана от Международната организация на франкофонията. Тя ще обогати фестивалната програма и ще допълни дискусиите и срещите с автори, за които езикът, на който пишат често е избор, бунт, съпротива и свобода. Макар френскоезичната литература да се простира на пет континента, в нея се отличават различни теми, засягащи политически и социални въпроси, множествеността на идентичността, сексуалността и насилието.

Основни за структурата на фестивала продължат да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии. Сред българските участници тази година са поетите и писателите: Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

За първа година ще се проведе панелът Разговори за бъдещето, който е разположен в широката тематична рамка между киберпънкът; бъдещето на книгата, шрифта и илюстрацията; трансхуманизацията; видеоигрите, мъдростта на малките общности и всекидневните ритуали, които създават нашето „утре“.

За първи път ще бъде включен разговор за публицистиката, с които ще се постави началото на интегриране на нехудожествена литература във фестивалната програма.

Тематичните модули заемат солидна част от програмата на Софийския международен литературен фестивал. Те често изграждат смисловото скеле на всяко издание на фестивала и могат да допълват и разширяват обсега и контекста на международната програма. Тази година дискусиите са посветени на Цветан Тодоров, на Ролан Барт, на Мишел Фуко, на френскоезичните писатели от Африка, на междуезичието у писателите от Централна и Източна Европа, на избора да пишеш на френски език, на „преходите ни“ – 30 години след 1989.

Една малко по-различена възможност да се дебатира и мисли френскоезичната литература стои зад заглавието Игри в полето на френскоезичната литература. Това ще бъде времето, в което 7 души, сред които преводачи, теоретици и издатели, ще имат точно пет минути да представя по две книги, писани на френски, да споделят защо тези книги са важни за тях и какво е място им в световната литература. Всички книги ще бъдат подарени на публиката.

Лекцията на Антон Стайков, наречена Деветото изкуство говори френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за всички възрасти) ще бъде съпроводена и с изложба на комикси, до която ще бъде обособен специален кът-читалня.

През цялото време на фестивала от 09 до 15 декември, на Мраморно фоайе ще бъде експонирана селекция от книги с корици и илюстрации, създадени от забележителната художничка – Яна Левиева.
Българските писатели и издатели ще имат възможност да се срещнат с основателите на една от престижните международни литературни и филмови агенции Астиер-Пеше, Франция, които са резиденти в Къща за литература и превод на Фондация Следваща страница.

Прозрачният преводач, инициатива на Къщата за литература и превод, ще гостува за втора година на фестивала. Този път събитието ще се проведе като директна среща между автора и неговите преводачи. Избраният текст за превод на живо пред публиката ще бъде на писателката Анна Мои, която също ще участва в събитието.

Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов са писателите, които ще вземат участие в Бързите литературни срещи. Тези лични срещи между читател и писател наподобяват случайния принцип на Speed Dating-формата. Публиката е пряк участник. В рамките на 5 минути всеки гост на събитието ще има възможността да разговаря с един или няколко от писателите в рамките на 5 минути. Авторите ще са подготвили теми за разговор, а хората ще сядат при тях на случаен принцип.

Второто издание на Тайното поетическо четене ще остане без какъвто и да е намек за това къде ще се проведе, кои ще са поетите и каква ще бъде музиката. Знае се единствено, че поетите отново ще имат задачата заедно със своите стихотворения, да прочетат и едно стихотворение, написано от френскоезичен автор, а също така да разкажат поне една (може и да не е тяхна) тайна.

Местата за Бързите литературни срещи и Тайното поетическо четене ще бъдат ограничени и ще е нужно предварително записване.

Миналата година за пръв път Софийският международен литературен фестивал започна инициатива, чрез която отделя специално внимание на значими литературни събития, разпознаваеми, устойчиви, интересни, непознати или напълно нови начинания. Част от СМЛФ представя ще бъдат литературният фестивал Пловдив чете, който се провежда вече 16 години; филмовият формат за визуална поезия Щрих и стих и новите шест авторски филма, вдъхновени от шест български поеми; единственото по рода си Списание за танц в България и разговор за срещата между танца и литературата; Градски детектив – подкастът за градски легенди и любопитни моменти от архитектурната и културна история на градовете; Читателският клуб на НБУ с обсъждане на Серотонин на Мишел Уелбек и Нова българска драматургия и победителите от Конкурса за нова пиеса на НБУ за 2019.

Известният литературно-сценичен формат Актьори срещу поети ще гостува на фестивала с подкрепата на Storytel. В поетичната битка този път ще влязат някои от най-впечатляващите млади поети като Виолета Кунева, Мартин К. Илиев, Александър Байтошев, Лилия Трифонова и Стефан Икога. Събитието ще бъде със свободен достъп.

Основната сцена на фестивала отново ще бъде на Мраморно фоайе в НДК, но събития от програмата ще се провеждат още в СУ „Св. Климент Охридски“, Fox Book Café, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и в Литературен клуб „Перото“.  По същото време ще бъде и 47-мото издание на „Софийския международен панаир на книгата“, посещаван всяка година от над 40 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови