''Може да бъде нарисувана само от луд'' - мистерията е разбулена

Елена Николова 22 февруари 2021 в 13:37 8818 0

Снимка nasjonalmuseet.no/

"Викът" на Мунк.

Загадката за най-известната картина на Едвард Мунк "Викът" е разгадана. От години малък мистериозен надпис, написан с молив в горния ляв ъгъл на платното озадачаваше хората от света на изкуството "кой би посегнал на подобно произведение". Много критици се съмняваха, че това може да е чиста проява на вандализъм. Други пък твърдяха, че надписът може да е дело на Мунк, който през целия си живот е страдал от психични проблеми. 

Думите "Може да бъде нарисувана само от луд" се оказа, че са самия него. До този извод стига Националния музей на Норвегия, след като сканира картината с инфрачервена светлина. Освен това е използвана и технология за анализиране на почерка, като той е сравнен с писмата и дневниците, писани от норвежкия художник, предаде Би Би Си. 

Оригиналната картина датира от 1893 г. и е показана за първи път в родния град на Мунк Осло (тогава Кристияния). Тя се е превърнала в всеобщ и вечен израз на човешкото безпокойство и ужас. Картината е повлияла за създаването на част от филмите на ужасите от 90-те в Холивуд, както и за емоджитата в дигиталния свят. 

Мунк рисува 4 версии на картината от 1893 г. до 1910 г. Всичките изобразяват кльощава фигура, наподобяваща скелет, хванала се за главата, пищяща, с изкривено от ужас изражение. Тя стои на мост, а зад нея се вижда червено небе за фон. 

"Без съмнение надписът е написан от Мунк", твърди кураторът на музея Май Брит Гуленг.

Самият почерк, както и събитията случили се през 1895г., когато Мунк показва картината си за първи път на света, сочат за това, смята още тя. 

В началото "Викът" предизвиква широка обществена критика с появата си, както множество спекулации относно психическото състояние на Мунк. В дневниците си той пише, че е силно емоционално наранен от обществената реакция. Смята се, че това е и причината за мистериозния надпис в горния ляв ъгъл. 

„Откакто се помня, страдам от дълбоко чувство на безпокойство, което се опитвах да изразя в изкуството си. Без тази тревожност и болест щях да бъда като кораб без кормило", пише Мунк за себе си в дневниците си. 

Художникът е хоспитализиран през 1908 г. след нервен срив, след като баща му и сестра му претърпяват няколко пристъпа на депресия. По-късно момичето е настанена в клиника, заради биполярно разстройство. Майка му и другата му сестра пък почиват още преди той да навърши 14 години. 

Една от четирите версии на картината бе продадена на търг за 120 милиона долара. Така творбата стана най-скъпо продадената в света до момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови