Моя Банкя, ти си в нашите души! Тебе Бог благослови!!!

Венци Мицов 28 юли 2020 в 09:33 20936 6

На фона на COVID-19, протестите срещу кабинета на Борисов и срещу главния прокурор Гешев вчера се случи нещо наистина величествено.

Всичките важни теми от деня - протести, пандемии, клети 50 български деноминирани лева към всички пенсии и така нататък - бяха изместени от една единствена тема на темите.

Община Банкя, в партньорство с Кока Кола пуснаха песен - химн, посветена на район Банкя.

Какъв ти район - място, докоснато от Бога. И как да не е докоснато от Джизъс Крайст, когато там се е родил не кой да е, а човекът, който с двете си здрави ръце държи кормилото на KLETA MAJKA BALGARIQ от 2009 година насам.

Да, именно Банкя е родното място на нашия генерал, доцент, доктор, кмет, главен секретар и няколко пъти премиер, господин Борисов.

Сега дали песента е написана заради този факт или просто районната администрация е решила да инвестира в създаването на иновативен продукт, който да прослави този китен софийски район, в цялата страна, в цяла Европа и в целия свят, не е ясно.

Но нека погледнем самата творба, взета като такава.

Химнът "Песен за Банкя" е създаден от екип, включващ в себе си композиторът Хайгашот Агасян, текстописецът Румяна Николова и аранжорите Петър Алексиев и Алекс Нушев (ANP Music Production).

Творбата е написана в бемолна тоналност - си бемол мажор (по квартовия кръг в елементарна теория на музиката можете да откриете, че тоналността е с два бемола, паралелна - сол минор).

Двата бемола, размерът (4/4) и темпото - Maestoso - подсказват още от първия такт, че предстои фамозен химн в прослава на красотите на MAJKATA PRIRODA и нейните трудови хора.

Конструкцията ни грабва още от първия такт - авторите на музиката стартират с хармонична прогресия, в която хор от фамозни естрадни изпълнители пее конструкция с начален акорд, построен не върху тониката, а върху доминантата - иновация, която ще доведе до сложна хармонична конструкция с елементи на секвенция.

На този фон гласът на депутата от ГЕРБ Будинов произнася речитатив:

"Моя Банкя, ти си в нашите души!
Тебе Бог благослови"

Впрочем това са първите думи, които чувам от депутата Будинов, в парламента не съм му чувал гласа. В това отношение може би е добра идея депутатите, които, поради една или друга причина не говорят в парламента, да записват чат - пат по някоя песен, че да не им забравяме тембрите. Наближават избори и това би бил добър начин за отчитане на някакъв вид активност от тях...

Но да се върнем на песента. Под шпрехгезангът на Будинов върви сложна хармонична конструкция, в която хорът постепенно навлиза с горната част от теситурата си, а пианото (изсвирено от моя приятел и съученик Ангел Заберски) държи почти шопенова линия, покачваща още повече напрежението, за да се достигне до първата мини кулминация.

А тя е свързана с второто интро на песента, в което усложнената хармонична тъкан преминава в епичната последователност - сол минор, ми бемол мажор, си бемол мажор, фа мажор, а цигулките, раздадени в октави започват една мелодия, в която второ и трето време са синкопирани, а семплираните тимпани допълват драматичността, придавайки и някакви зловещо готическо благородство.

И тук, след двете дълги интродукции започва вокалната част. Първи са дует "Ритон", които подхващат:

"Красота безкрайна има под небето
китна, ти, земя, омайваш ми сърцето"

Текстът върви на фона на картини от банята в Банкя (която бе направена от кмета с решения на СОС в мандат 2015-2019, не ме питайте откъде го знам, знам го и толкова).

В този момент обаче се появява не друг, а самите братя Аргирови. Те поемат щафетата от дует "Ритон" и повествованието завива в неочаквана посока:

"С мисълта за Банка дишам аз докрая
В мен си ти, зрънце от рая!"

Величествената ода продължава с втори куплет. На фона на кадри от природни красоти песента отива в посока, свързана с минералните води, с които е популярен район Банкя:

"Лековитата вода ме милва нежно
Шепне въздухът копринен неизбежно"

Точно тук, в този момент влиза ритъм секцията. Барабаните тихичко отмерват първо и трето време с каса и перваз, а бас китарата подема басовата партия.

Няма как да не ни направи впечатление, че четирите повтарящи се акорда - седма степен, субдоминанта, тоника, доминанта - са великолепно допълнение към могъщия текст, вещаещ неизбежността.

Неизбежно, като въздуха.
Неизбежно, като минералната вода.
Неизбежно, като българската естрада - смърт има, развод има, но от естрадата и от Топлофикация София никога не можете да се скриете...

Постепенно песента преминава в следващия лирически момент:

"На небесна обич ти си плод уханен
тук си свой дори неканен"

Този елемент от текста е много важен. Той, както забелязвате, е двузначен. На първо четене изглежда като грешка - хем се пее за Банкя, хем за вас персонално и не можете да разберете вие ли сте плод уханен (ако сте ял боб това е напълно възможно) или Банкя е плод уханен. Но пък втората строфа е посветена очевидно на вас, слушателя, защото в нея се казва, че сте свой дори когато сте неканен.

Това обаче е литературен похват. Някакъв вид тайнствена неизвестност към кого точно е адресирано посланието - дали към вас или към Банкя. А и, като знаем, че премиерът ни е от там, и канени и неканени, Банкя е наш основополагащ, фундаментален постамент. Арматурата на обществото ни. Бетонната плоча на стабилността у нас...

Следва припев, който е и нещо като апотеоз. В него има всичко - солисти, хор, детски гласове. Припевът е повече от божествен:

"Ти говориш кротко на сърцето
като майка нежно на детето
Моя Банкя, ти си в нашите души!
Тебе, Банкя, Бог благослови!!!"

Тук освен четиригласната хорова фактура забелязваме и фамозна и импозантна пианистична инвенция - точкувани акордови клъстери, напомнящи сол минорния прелюд от Сергей Рахманинов.

И точно когато си мислим, че по-страшно не може да стане, идва вторият куплет.

"Вдъхнови се Вазов сам от тебе, мила
С твойто утро ни обгърна свята сила"

Някъде тук песента навлиза в друга орбита. Въпреки, че конструкцията ясно показва класическата структура куплет - припев - куплет - припев, е заложено не на различност в аранжимента, а на могъщи и полуналудничави тези на поезията.

"Със искри от песни, скътани в сърцата
птици литват в небесата"

Вие кътате ли в сърцата си искри от песни? Аз кътам толкова искри, че ако се оригна, ще запаля огън...от любов.

Но песента не спира тук:

"Слънце рано тебе прИзори огрява
а луната нощем посребрява"

Чудя се дали прозодията е спазена? Ако не знаете какво е това, това е, когато ударението в думата и силните и слаби и относително слаби времена в музикалния такт не съвпадат. Така Владимир Ампов  - Лорда например пее "чувашлИ ме", а Белослава - "музикАта прави с мене чудеса".

Да знаете, че това не е артистичен похват, а обикновена композиторска грешка. Е, в случая "прИзори" отново е разместило някои ударения, но, да кажем, че това е сложна дума, която може да се тълкува по няколко начина. Така, че да продължим напред.

Нататък обаче текстът е далеч по-категоричен:

"На земята няма хубост по-омайна
обич моя, нежна тайна"

Така за слушателя не става ясно историята за прекрасната Банкя тайна ли е, или е повод да се хвалим на цял свят.

После следва същия припев, хорът пее още по-застрашително и величествения финал успокоява фактурата. Песента завършва нежно, с лек фейд аут (затихване).

А за нас остават няколко важни въпроса:

- въпрос едно - колко струва този продукт
- въпрос две - само от общината ли е платен, или и Кока Кола са дали някой лев
- въпрос три - кому е нужно да записваме подобни химни
- въпрос четири - кой каза на зам.-кметицата с ресор култура в Банкя, че това е добра идея? И защо частта от инфото, че тя е в основата на този проект бе премахната от канала на район Банкя в youtube

Най-тъпият въпрос обаче, който искам да задам, е плод на мое внушение. И очаквам да ме опровергаят, за да се извиня официално.

Та - уважаеми хора от Столична община и от Район Банкя. Има ли връзка кастингът за част от изпълнителите и една декларация в подкрепа на ГЕРБ, пусната от група интелектуалци преди седмица? И ако има, къде, за Бога е основателят на група "Контрол", Софийска филхармония, Софийска опера, Българска академия на науките и българската федерация по художествена гимнастика Калин Сърменов? И къде е Христо Мутафчиев, да пусне и той един речетатив от типа:

"Бойко ви дава пари
вие ги давате на византийците"

И накрая завършвам тоя анализ с нещо мое. Малко, но от сърце:

"Банкя, ти си ми в сърцето и душата
отивам да се хвърля във реката..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

29.07 2020 в 02:41

Къв майтап, кога оттъдява фойерверки, и нестройни мъжки гласове потфащат "Боко, Боко идол наш ..."

11719

5

Краси

28.07 2020 в 19:47

Това истина ли е, или някой си прави майтап?

3040

4

Любомир Димитров

28.07 2020 в 13:08

Ее.., то бива бива слагачество, ама чак такова не бива.
Очаквам сега Христо Мутафчиев да уреди и един филм " Човек от народа 2" и работата става съвсем ретро !!!

9515

3

emovla

28.07 2020 в 12:30

Не мислех, че може да е по-зле, когато Веско Маринов е в немилост.

23293

2

Стефан

28.07 2020 в 11:18

Кво направи ти с крехката ми психика, бе човек! Както си го написал - за малко да си пусна тфа пърче!:)))

8074

1

JustSoYouKnow

28.07 2020 в 10:35

Това е песен, която очевидно е компромат финансиран тайно от БСП. Не виждате ли кадрите от дрон. Чий дрон освен китайския на президента би си позволил да наруши непросвеността на въздушното пространство на Банкя.