Марина Голченко, солист на Кубанския казашки хор: Дълго ще помните уникалното пеене и танци на казаците

Оля Ал-Ахмед Последна промяна на 17 април 2019 в 16:05 3808 1

Марина Голченко е родена на 23 юни 1978 г. в град Луганск /по онова време град Ворошиловград в Украинска ССР/. Заслужила артистка на Русия и на Украйна, заслужила артистка на Кубан, солистка на Кубанския казашки хор. Живее в Краснодар. За Марина казват, че нейното сопрано с „привкус на славей” – високо, силно, мощно, чисто и украсено с всички цветове на дъгата. Най-старият руски хор ще гостува в пет български града от 18 до 22 юни.

Вие сте звездата на Кубанския казашки хор, но как да представим Марина Голченко на българската публика?

Това, че се говори, че съм звезда, с нищо не променя същността ми на една обикновена жена, изрядна домакиня, любяща съпруга и майка. Мисля, че качества като тези правят една жена много по-звездна от всичко останало. В същото време обожавам работата си и вероятно точно тази огромна любов към пеенето, към народните и казашки песни ме задържа от 2002 година в този прекрасен казашки колектив. През 2001 г. работех в Луганската филхармония. Пристигнахме в Кубан на един фестивал, който се беше превърнал в невероятна приказка със своето многообразие на народни костюми и песни. Запознах се с колегите от Кубанския казашки хор – красиви и много пеещи! Моментът беше решаващ, защото ръководството на хора ме покани да работя за тях.

Вече сте била много известен изпълнител в Луганск. Дълго ли мислихте да приемете предложението?

Не, не се колебаех, тъй като да пееш в хор с 208-годишна история е само чест и престиж. Дори руски императори са обожавали този хор, отбелязвайки високото стойностно звучене на гласовете и многообразието на мъжките тембри. Исторически документи потвърждават оценката на императорите.

Руските императори са били единни в твърдението си, че този хор трябва да бъде обезпечаван с всичко нужно, така че в бъдеще тези гласове никога да не спират да пеят и достойно да представят Руската империя, Кубан и казаците предимно със служенията си в православните храмове на Кубан, както и на концерти. Ние и досега продължаваме тази традиция.

Прави ми впечатление, че почти винаги пеете без микрофон. Как запазвате гласа си?

На камерни сцени пея без микрофон. Но на големите, пред стотици хиляди зрители, разбира се, пея с микрофон. А за тайната как опазвам гласа си ще препоръчам най-златното лекарство - мълчанието! През времето, когато не пея, мълча. Това е мечтата за всеки мъж. Но пък моят мъж не ме обича, когато мълча, а когато пея.

А иначе препоръката ми към всички пеещи е да пазят гласа си със спокойствие. Трябва да сме максимално спокойни и уравновесени в нашето време. Преди всичко ни е необходимо душевно спокойствие!

А как да запазим душевно спокойствие?

Във всичко търсете позитива. В най-малките заобикалящи ви неща. Дори в заобикалящите ви проблеми. Ако успеете да намерите този позитив, вие несъмнено ще сте здрави и това ще проличи в погледа, в очите Ви.

Така, намирайки позитива във всичко, аз излизам на сцената сияеща и радостна, като по този начин предавам моята душевност и енергия на публиката и зареждам хората. Не може една артистка да излезе на сцената без блясък в очите! Това е недопустимо!

Всички ние трябва да се стремим да бъдем смирени, одухотворени, благи, радостни, вярващи и много позитивни!

Какво е за Вас Кубанския казашки хор?

Това е моята душа! Тук, в този хор, моята душа се изгради професионално, тук тя обитава в пълен покой, благодат и красота. Аз пея с душата си. Когато съм на сцената, аз се разкривам изцяло, напълно съм разоръжена. Така че в моята работа на първо място е душата, и една на второ – нотите.

И всичко това постигнах благодарение на Кубанския казашки хор, който възпита у мен професионалист с дълбока душа.

Съжалявате ли, че не тръгнахте по друг път?

Ни най-малко! Пък и в Кубанския казашки хор срещнах голямата си любов. Съпругът ми Андрей Иличев свири на флейта. Създадохме семейство и имаме прекрасна дъщеря Диана, на 9 години.

Какво смятате да представите на българската публика, която за първи път ще чуе и види Кубанския казашки хор?

Ще ви изпълним прекрасни хорови изпълнения, както и красотата на автентични и пъстроцветни носии и костюми. Песните на казаците са изключително силни текстове – за любовта към любимата, към родния край, за война и жертвоготовност в името на свободата и отечеството.

Репертоарът на хора е запечатал двувековна история и отразява традицията на един непокорен народ, чийто живот е свързан със защита на границите и на императора.

Известно ми е, че графикът на Кубанския хор е натоварен и пълен година напред.

Така е. Миналата година имахме грандиозно турне вътре в страната - от единия до другия край на Русия - от бреговете на Черно море чак до Тихия океан, и приключи в град Владивосток. Ако не се лъжа, това наше турне е регистрирано в книгата за рекорди на Русия, нещо като нашия местен "Гинес", като най-продължително турне в километри с най-много изпети песни, с най-много изнесени концерти и с най-много артисти на сцената.

Кубанският казашки хор притежава и сертификат за този рекорд, който се счита и световен, предвид територията на Русия и изминатите километри.

Какво ще пожелаете на българската публика?

На всички българи пожелавам от сърце радостно и ведро настроение. Елате на нашия концерт, поканете приятели, роднини, вземете цялото си семейство от малки до стари. Бих искала повече българи да видят уникалното пеене и завладяващите танци на казаците – нещо, което ще помните дълго.

И още пожелавам ви доброта в сърцата ви, мир и спокойствие в душите ви, пълна хармония на духа и съзнанието, обич към всичко, което ви заобикаля на всеки един жител на прекрасната и слънчева България.

Аз ви чувствам много близки и родни. Все пак, ние сме славяни. Ние ви знаем и много ви обичаме и ще се радваме, ако това е едно прекрасно и трайно начало на нашето културно общуване.

Снимки: Оля Ал-Ахмед

Кубанският казашки хор ще изнесе концерти на 18 юни в София, на 19 юни – Велико Търново, 20 юни – Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив. Билети – в системата на Ивентим и на касите на съответните зали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови