Лодка с името на героя на Георги Господинов ''Гаустин'' плува във Венеция

"Подобно на вашите герои ние също се движим из миналото", пишат гондолиерите-кръстници на лодката

Искра Ангелова 08 март 2024 в 10:30 1364 1

Лодка с името Гаустин

Снимка Лодка с името Гаустин

Лодка с името Гаустин

Носителят на Booker, писателят Георги Господинов написа в мрежата:

"Лодка, наречена Гаустин

Из най-хубавите неща и писма, които се случват поради книги, вън от всичко останало. Нейде из каналите на Венеция ще се движи лодка Гаустин. Знам какво ще правя тази пролет."

Знаете, един от вечно присъстващите на страниците на писателя герой е неговото алтер-его - самотникът и странник, енциклопедист и завеян библиофил, невинният мъдрец Гаустин. Когато поканих за първи път Георги в моето предаване - трябва да е било някъде през 2007 г. - се оказа, че Гаустин не е изцяло фикция. Тогава бях намерила прототипа му - един много скромен и мил, особен човек от малък български град. Библиотекар, струва ми се.

Ето и писмото, което днес Георги е получил от мистериозните негови почитатели-гондолилери в най-красивия град на света:

"Ние сме Сандро Фризиеро и Микеле Вангелиста, двама от вашите верни и страстни читатели. Запознахме се преди повече от година във Венеция на един фестивал. Пишем ви по две причини.
Първата е, че искаме да ви съобщим, че решихме да наречем нашата лодка "Гаустин". Подобно на героя от вашите книги, ние също се движим в миналото. Прилагаме снимка, която е и покана за разходка из венецианската лагуна. Ще се върнете ли?
Втората причина е, че след няколко дни (между 21 и 24 март) ще бъдем между Румъния и България и планираме да минем през Ямбол в търсене на меланхолията. Ще бъдете ли там?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика