Лили Иванова с концерт в НДК на 31 март

OFFNews 18 януари 2016 в 16:10 3873 1

Лили Иванова ще изнесе грандиозен концерт в Зала 1 на Националния дворец на културата на 31 март (четвъртък) от 20:00 часа.

Това ще бъде първият ѝ голям концерт в София от есента на 2014 г., след като миналата година концертното турне включваше спортни зали и летни театри в над 10 града в страната.

Билетите за концерта, продукция на НДК, са в продажба на касите на Билетен център-НДК и онлайн в мрежата на Eventim, както и в магазините на "Техномаркет", "Технополис", книжарници Офис 1 и бензиностанции OMV.

Лили Иванова е най-емблематичното име и феноменален талант в историята на българската поп музика - синоним на изключителен професионализъм.

През 1963 г. тя става първият български изпълнител с професионална дългосвиреща плоча, продуцирана и издадена в Румъния. Поканата и инициативата за това идват от звукозаписната компания Elektrecord в резултат на истинския фурор, който прави Лили Иванова в Букурещ и привлича вниманието на театър “Константин Танасе” и румънската държавна телевизия.

Първата песен, с която става известна, е “Събота вечер” с музиката на Йосиф Цанков и текст на Димитър Василев
През 1964, година по-късно, идва признанието и от българската публика по време на концерт в зала Универсиада, където Лили Иванова е поканена за подгряващ изпълнител на рок група “Северните тигри” и Джейн Сверт. Публиката дълго вика на бис името й и превръща изявата й в по-голям акцент от основните изпълнители.

Следват албумите - “Море на младостта”, издаден от Балкантон през 1967 г. и “Поет Лили Иванова”, 1968 г. Цялата продукция на Балкантон е разпространявана както в България, така и в Русия. Въпреки че липсва официална статистика за точния брой продадени плочи, по данни на дългогодишния директор на Балкантон, композиторът Александър Йосифов, реализираните продажби само от репертоара на Лили Иванова надхвърлят 10 милиона копия.
През 1968 г. излиза албумът “Камино”, а едноименната песен от него става емблематична за цялата кариера наЛили Иванова. През 2005 г. песента в нейно изпълнение е класирана на 40 място в престижната класация на вечните световни хитове на “Сони Ериксон”.

От 1966 г. започва нейният успех, който в следващото десетилетие е без прецедент и е белязан както от получаването на престижни награди, така и с раждането на едни от най-хубавите български песни, наричани днес “златни”.

Наградите ѝ в областта на музиката са над 20 като първата от тях получава отново извън България – в Братислава през 1966 г. – първа награда “Златният ключ” за песента “Адажио”. Следват още Първа награда от фестивала във Варшава (1967 г), Награда за най-добър изпълнител на фестивала в Барселона (1968 г.), “Златна плоча” за най-много продадени плочи в собствената си държава от MIDEM в Кан, Франция (1969 г.), “Златна плоча” от “Olimpiada de Musica Pop” в Атина (1970 г.), Бразилия (1970 г.), Трета награда с песента “Панаири” в Токио (1973 г.). През 1996 г. Лили Иванова е удостоена с голямата награда “Златен Орфей” за цялостен принос.

Броят на концертите на Лили Иванова в България, Русия, Барселона, Атина до Рио де Жанейро, Чили, Куба, Япония е над 10 000.

До момента има 41 издадени албума, над 120 сингъла и различна продукция, издадена в Румъния, Турция, Испания, Германия, Русия.

През 1997 г. Международната асоциация на жените я номинира за една от най-прочутите жени на XX век.
Година по-късно е удостоена с Орден първа степен “Св. Николай Чудотворец” от Фонд за международни награди на името на академик Касян в Украйна. Орденът се връчва за допринасяне на доброто по земята и негови носители са имена като Майка Тереза, Елена Образцова и др.

Лили Иванова е носител и на Орден Екатерина Велика – престижно отличие, присъждано само на жени като първата му носителка е Маргарет Тачър.

През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова най-високото държавно отличие в България – орден „Стара планина”, I-ва степен за извънредно големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика.
Лили Иванова е първият и единствен български изпълнител със самостоятелен концерт с репертоар от песни от български композитори в историческата зала “Олимпия” в Париж, Франция, проведен на 09 януари 2009 г.

На 22 ноември 2012 г. концертът й в най-голямата зала в България – “Арена Армеец” e напълно разпродаден и остава в историята на българската поп музика като най-големият концерт в зала на български поп изпълнител с публика от над 15 000 души. Събитието става повод за създаването на нова категория в Годишните музикални награди на БГ Радио и получава наградата за “Концерт на годината”.

През 2013 г. записва нови песни на руски език по текст на изключителния поет Иля Резник и участва в неговия тържествен юбилеен концерт в Кремълския дворец в Москва. Същата година през октомври прави голям концерт в Au centre Culturel & Congres de Woluwe Saint Pierre в Брюксел.

2014 г. излиза най-новият албум на Лили Иванова – “Поетът” в тираж от 15 000 копия, което го превръща в прецендент на съвременния българския музикален пазар. Успехът на албума е оценен с платинен статус от Българска Асоциация на Музикалните Продуценти и IFPI (The International Federation of the Phonographic Industry).

През април 2015 г. албумът “Поетът” излиза и във формат грамофонна плоча като целият тираж е произведен във фабрика в Чехия.

Месец по-късно Лили Иванова и музикантите ѝ – Ангел Дюлгеров (китари и цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Веселин Веселинов-Еко (контрабас и бас китара), Орлин Цветанов (цигулка) и Росен Ватев (ударни) изнасят за първи път концерт в Лондон, обявен и от организатори, и от медии като най-голямото музикално събитие на български артист във Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови