КвАРТл-а фестивал 2019 се завръща към хората

OFFNews 10 септември 2019 в 12:03 4502 0

Този петък 13-ти започва четвъртото издание на любимия ни градски ,,КвАРТал Фестивал 2019 vol. 4 - най-голямото събитие в подкрепа за културен, творчески квартал в София “КвАРТал”. Фестивалът ще се проведе традиционно в три дена преди Деня на София – 17-ти септември, като алтернативно празненство за столицата през уикенда на 13, 14 и 15 септември. Темата тази година е хората на квартала: “Хората като сърцето на КвАРТал-а, тези, които са рискували да дойдат тук и да бъдат малките двигатели към големите промени”, споделят от организацията.

По този начин, с цел тази година да се децентрализира програмата из целия периметър на КвАРТал-a (зоната между бул. ,,Дондуков“, бул. ,,Мария Луиза“, Бул. ,,Сливница“ и бул. ,,Васил Левски“), програмата е разделена на няколко основни зони с концентрация на пространства, които в колаборация ще ни разгърнат многообразна програма.

Зоните са няколко и са около следните локации: зона “улица Триадица”, зона “Дом на киното” и от другата страна на същата улица към пожарната – зона ул. “Екзарх Йосиф”, зона “Сердика”, зона “Цар Симеон”, зона “Веслец”, зоната около ул.”Св. Св. Кирил и Методий” и ул. “Росица” и частта отвъд ул. “Раковски”. Целта е хората да се загубят из малките улички на стара София и да усетят духа да малките локации в района, да преоткрият КвАРТал-а! Всеки един посетител или съсед с програмта, поставена по локациите, ще може да си направи по един тур, да чуе мизиката, да се влее в работилниците, да пробва нещо ново и да стане част от голямото сърце на КвАРТал-а.

Важен акцент тази година са и двете освободени от движение улици “Веслец (в частта между ул. “Екзарх Йосиф” и “Цар Симеон”) и ”Цар Симеон” (в частта между ул. “Сердика” и бул. “Мария Луиза” , които ще се превърнат във временни пешеходни зони в събота на 14 септември в часовете между 16:00 - 22:00 ч. Това е част от инициативата с цел повече публични пространства за хората в района, която се осъществява със съдействито на район “Оборище” и кмета Васил Цолов.

Ще има програма за малки и големи: изложби, музика, дегустации, пиано концерт на улицата, ще се разлива шоколад, ще се правят кукли от хартия тип Тим Бъртън, ще се слушат грамофонни плочи, ще има уроци по суинг танци на паветата, турнири и какво ли още не.

Откриващото парти на фестивала ще е във фаталния петък 13-ти на кокетния ъгъл на French 75. Ще слушаме на DJ Valеntine, след 21:00 ч. Малко преди това ще открием изложбите в галерия Гешов (ул. “Сердика” 4) с опасните рисунки на Деян Янев и малко по-надолу в галерия Port.A (ул. “Триадица” 5А) – пърфромативната инсталация на живеещия в Ню Йорк български художник Калоян Иванов. В рамките на трите дена от фестивала в галерията и на няколко други лоакции ще се проведат пръфроманси с участието на публиката от Калоян.

Втората важна музикална вечер е в събота на 14-ти септември, където в галерия Port.A на ул. “Триадица” 5А ще се пренесем в друга стара къща за експериметналните музикални звуци от Ropotamo Co и live от Puma & Dolphin a.k.a. Nikko/ 1000 Names , с които в рамките на фестивала сме поканили берлинския диджей и продуцент Niklas Wandt, които ще слушаме след 23:00 ч.

И понеже фестивалът е три дена, неделя на 15 септември продължаваме със Sofia Graffiti Battle 4 на паркинг ,,Чупа чупс” на бул. Мария Луиза от 11:00 ч. чак до вечерта. Ще гостува топ звездата на графитите – холандския художник Nash от световноизвестните Love Letters Crew. Неделята ще продължи с историческия маршрут от Historical Routes Sofia, част от туровете на фестивала. Старт пред кафе-бар "1920" (бул. Мария Луиза" 60 на площад “Лъвов мост”) от 11:00 до 13:00 ч. Маршрутът минава през забележителни сгради и истории и не е за изпускане. Малко след него е и любимият ни еврейски тур из старата еврейска махала на КвАРТал-а, неделя точно в 16:30 ч. пред Синагогата.

А ако искате да обиколите квартала, пренасочвайки вниманието си от очите и това, което виждате към другите ви сетива в трите дена от фестивала със завързани очи и опитните водачи от фондация “Синергия” ще се проведат “Тактилните разходки” със старт пред Банята (Музей за история на София) всеки ден точно в 14:30 ч. Не пропускайте опознаете сензитивно КвАРТал-а, да разберете на какво мирише, как звучи и какво крие от дръгат страна на сетивата.

В неделя ще се състои и финалното събитие на най-голямата инсталация, с която българския художник, живущ в Америка ще напави с участието на публиакта точно в 18:00 ч. на площада пред Банята (Музей за история на София). След което ще се разтворим из малките улици на стара София за още музика, поезия, танци и последни летни дни. Не прпускайте да запазите датите 13-15 септември, защото София ще бъде различна и ще е ицяло за хората – малките двигатели, водещи към големите промени.

Кога: 13-15 септември
Къде: Културния квартал на София “КвАРТал”, разположен между четирите булеварда “Дондуков”, “Мария Луиза”, “Сливница” и “Васил Левски”.
Повече информация за събитията и програмата:

https://www.facebook.com/kvARTal.kolektiv /

https://www.facebook.com/kvartal.festival /

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови