Конкурсна програма, посветена на жените в документалното кино, ще видим на тазгодишното издание на София ДокуМентал

OFFNews 21 септември 2022 в 12:22 1008 0

София ДокуМентал

Снимка София ДокуМентал

София ДокуМентал

Третото издание на международния филмов фестивал София ДокуМентал, стартира и ще продължи до 28 септември 2022 г.

В рамките на събитието се провежда и конкурсна програма посветена на жените режисьори. „Това са осем филма, на жени, чието творчество поставя фокус върху човешките права и социалните проблеми“, споделя Мартичка Божилова, артистичен директор на София ДокуМентал.

Филмите в програмата са - „По-силна от травмата“ на Ведрана Прибачич. Разтърсващ филм за жени от Вуковар, които се опитват да се справят с белезите на войната. Режисьорката Ведрана Прибачич прекарва две години с група жени, участвали в хърватската програма за терапия „Аз съм много повече от моята травма“, създадена, за да помогне на жени, които са преживели непоносими травми по време на хърватската война за независимост.

„Как да спасиш мъртъв приятел“ на Маруся Сироечковская. Документален филм за неконформистката младеж на Русия. Заснетите от Сироечковская кадри, гласът зад кадър и архивите пресъздават връзката ѝ с Кими Морев, продължила 16 години. Филмът показва какво е да си млад и непокорен в путинова Русия и колко важна е жизнеутвърждаващата сила на любовта.

„Шифърът на Капр“ на Луси Кралова. Този филм проследява живота на Ян Капр, виден чешки композитор, чиято музика е забранена, след като в писмо до Шостакович Капр се обявява срещу съветската окупация на Чехословакия през 1968 година. Тази документална „опера” с амбициозно либрето и майсторски монтаж променя представите ни за биография и отдава почит на значението на изкуството като съпротива срещу цензурата.

„Въздухът в стаята“ на Кетевани Капанадзе. Тбилиси Прайд е отменен през 2021 г. заради сблъсъци и насилие. В Грузия филми, които говорят за любовта на хора от един същ и пол, са обект на протести и саботаж. В тази обстановка Кетеван Капандзе създава един поетичен филм за членовете на местен женски отбор по футбол, който обединява момичета и небинарни куиър хора.

„Да станеш Кусто“ на Лиз Гарбъс. Двукратно номинираната за Оскар режисьорка Лиз Гарбъс надниква в живота на Жак-Ив Кусто, емблематичните му филми, изобретения и преживявания, които са го превърнали в най-разпознаваемия екологичен глас на 20-ти век — той е човекът, който вдъхновява поколения да пазят Земята. „Красотата на звяра“ на Анна Немеш. Проследяваме историите на унгарки, които са посветили живота си на това да бъдат силни и да постигнат перфектно тяло според визията си — виждаме реалността на жените културисти — техните надежди, мечти, предизвикателства, стереотипи, с които трябва да се борят.

“Girl Gang” на Зузане Регина Мойрес. Филмът проследява сладко-горчивата история на Леони - 14-годишно момиче, което се превръща в „принцеса“ на социалните медии в Германия. Чрез филма ставаме част от огромната любов и зависимост на нейните почитатели, любов която води до големи инвестиции от страна на популярни марки — средна цена за публикация на инфлуенсър с техен продукт е 15 000 евро и „Вътрешни войни“ на Маша Кондакова. От началото на проруските сепаратистки бунтове в Източна Украйна през 2014 г. стотици жени се присъединяват към въоръжената борба. Жените в армията често биват назначавани на административни длъжности и представяни от медиите като изключения, които се интересуват повече от това дали ще имат достатъчно време за маникюр. Но дори жените на фронта да не се отказват от своята женственост, те искат да играят важна роля и да се бият за страната си точно както и мъжете.

Третото издание на международния филмов фестивал ще се проведе между 19-28 септември 2022 г. Зрителите ще могат да гледат документално кино в Дом на киното, Чешки център, Люмиер и на специално създаденото за фестивала Pop up кино в Ларго София. Пълната програма и часовете на прожекциите може да видите тук:

Още за фестивала:

София ДокуМентал е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Организирано от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер”, в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София, събитието е своеобразна платформа за дебата за човешките права, която работи със селекция и показване пред широк кръг от българска и международна публика на качествени документални филми. Чрез прожекции и разговори фестивалът ще се фокусира върху най-наболелите проблеми на човешките права, като направи тематиката достъпна за по-голяма публика. Така форумът ще допринесе за повишаване степента на социална ангажираност и за разширяването на гражданското общество в България, както и за възможността българската публика да има достъп до най-успешното документално кино.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови