Колко струва най-престижният балетен конкурс в света - варненският, който бе отменен от безпаричие

OFFNews Последна промяна на 08 февруари 2020 в 14:20 2315 0

Отлагането на издание ‘2020 на най-мащабното и престижно събитие в балетния свят - Международния балетен конкурс - Варна, предизвика буря от емоции сред артистичната общност у нас. В отговор на многобройните въпроси какво точно не достига за финансовото обезпечаване на изданието, организаторите – фондация „Международен балетен конкурс - Варна“ огласиха необходимите суми за провеждането на конкурса.

Силви Гилем

„Бюджетът на едно издание на конкурса е 700 000 лв., като това е един много санитарен бюджет - доста орязан, но който с нашите организационни усилия може да покрие изискванията на провеждане, утвърдени в последните издания като ниво на организация. Ако трябва да разгърнем конкурса и да го развиваме в съвременните условия, ще ни трябва бюджет от 800 - 850 000 лв. В бюджета от 700 000 лв. има много пера, които са смущаващо ниски, например - наградният фонд. Не е тайна, че участниците в конкурса идват във Варна не заради скромните парични награди, а заради престижа и тласъка, който призът от Варна дава на тяхната кариера, като им отваря вратите на великите оперни театри", сподели Димитър Димитров, председател на фондацията и син на доц. Емил Димитров - създател и двигател на Варненската баретна Олимпиада.

Владимир Василиев и Екатерина Максимова

Приблизително 25% от бюджета Фондацията получава от държавата и от основния съорганизатор - община Варна. От тях 70 000 лв. са от Министерството на културата и между 90 и 110 000 лв. - от фонд "Култура" на община Варна.

"Подкрепата и от общината, и от министерството ние сме приемали винаги като нещо сигурно. Ние винаги сме разчитали на тази подкрепа и никога не сме се съмнявали, че тя ще бъде реализирана за всяко от изданията на конкурса - казват от фондацията. - Сумите от МК получаваме от 2004 г., а тези от фонд "Култура" - от съществуването на общинския фонд. Цялата сума от министерството е единствено за наградния фонд и ако някоя от наградите не бъде връчена, както често се случва (голямата награда досега е присъждана само веднъж),  връщаме парите за нея обратно в министерството.

След като взехме решение да отложим тазгодишното издание, няма да кандидатстваме пред общинския фонд "Култура" и пред Министерството на културата.

Около 25% са постъпленията в конкурса от собствени приходи – такси и билети за концертните вечери.

Приблизително 50% от финансирането набираме от спонсори. Точно в тези 50% е дефицитът, с който не можем да се преборим тази година", пишат от фондацията.

Аманда Гомеш и Михаил Тимаев

Оттам споделят, че реакцията на българската културна общественост в подкрепа на Балетния конкурс е окуражителна.

"Надяваме се, че много почитатели на балетното изкуство ще ни подкрепят, за да можем да проведем на ниво отложеното издание през 2021 или 2022 г. Всеки дарителски жест има значение, но за съжаление досега по дарителската сметка, която открихме още преди изданието от 2018 г., са пристигнали само парите, които ние самите тестово изпратихме. Но не губим надежда в подкрепата на най-широк кръг от интелигентни българи, които осъзнават, че Варненската балетна Олимпиада е визитната картичка на България на световната карта на танца“ – завършва Димитър Димитров, председател на фондацията – организатор на конкурса.

Международният балетен конкурс - Варна е първото в света професионално балетно състезание, послужило за модел на всички следващи големи конкурси. От създаването му (1964 г.) на сцената на Летния театър във Варна са танцували 3150 участници - балерини и балетисти от над 38 страни. Били са удостоени с лауреатски звания и отличия над 350 танцьори от 32 страни.

Най-ярките звезди на световния балет през последните шест десетилетия са лауреати на Варненската балетна Олимпиада: Владимир Василиев, Наталия Макарова, Наталия Бессмертнова, Екатерина Максимова, Михаил Баришников, Дмитрий Симкин, Иван Василиев, Ева Евдокимова, Патрик Дюпон, Фернандо Бухонес, Йоко Моришита, Силви Гилем, Максимилиано Гера, Аньес Льотестю и Хосе Мартинес, Владимир Малахов, Раста Томас, Роландо Сарабия и редица други.

Международният балетен конкурс във Варна даде силен тласък на развитието и на българския балет. Той е единствена възможност от толкова висок клас за нашите артисти, педагози и хореографи да обменят умения и талант с най-добрите от цял свят. С медали своята класа са потвърдили големите български имена на танца Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Евгения Кръстева, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, Мария Илиева, а в по-нови времена - Диляна Никифорова, Вяра Начева, Калина Калчева, Бойко Досев, Александър Александров и др.

В дните на конкурса безценния си опит с най-младите дарования споделят утвърдени педагози и балетни артисти, които преподават в Международната лятна балетна академия.

За да бъде съхранено това значимо събитие, което изгражда културния образ на България и Варна по света, през 1992 г. доц. Емил Димитров заедно със съмишленици създаде фондация ”Международен балетен конкурс - Варна”. Тя вече близо 30 години се грижи за подготовката, провеждането и финансирането на мащабното състезание - набира средства за неговото реализиране единствено благодарение на своите спонсори, дарители и рекламодатели у нас и в чужбина.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !