Quantcast

Коледа с ''Лешникотрошачката'' в Софийската опера и балет

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2019 в 05:31 2137 0

По традиция всяка година оперите и музикалните театри представят фееричния балет "Лешникотрошачката" по музика на Чайковски. Зрителите ще могат да се насладят на завладяващото представление на сцената на Софийската опера и балет от 19 декември 2019 г. до 5 януари 2020 г.

Либретото на "Лешникотрошачката" представлява една интересна приказка, в която децата играят навън. В дома на Мари големите довършват коледната украса. Първите гости пристигат и елхата грейва с невероятна красота. Мари и Федя танцуват весело около нея и си играят със своите кукли. Мари търси сред гостите вълшебника Дроселмайер, за да види какъв подарък й е подготвил. След като пристига заедно със своите помощници, Дроселмайер носи много подаръци в дома на Мари, изработени специално за Коледната нощ. 

Вълшебникът смайва присъстващите с новото си изобретение - играчка - войник, с която се чупят лешници. Всички деца са влюбени във войника. Изведнъж играчката се поврежда. Мари се натъжава и моли Дроселмайер да я поправи. След като вълшебникът удовлетворява желанието й, тя играе весели танци с Лешникотрошачката. После заспива уморена в едно кресло. Сънува зли сили, които искат да откраднат любимата й кукла. Мари започва да се бори с Черната кралица. На помощ й се притичва не друг, а Лешникотрошачката. Въпреки съпротивата, магьосницата пленява Лешникотрошачката.

Мери и Лешникотрошачката се пренасят в царството на тъмните сили. Наоколо всичко е сковано с лед, но добрият вълшебник успява да прогони магьосниците. Изведнъж Лешникотрошачката се превръща в красив принц. Мари и принцът се влюбват. Луната става лодка и ги пренася в царството на цветята. Там всички са щастливи и танцуват весели танци. Нощта постепенно си отива. Мари се събужда и прегръща своята любима кукла Лешникотрошачката.

Продължителността на спектакъла е 120 минути, с един 20-минутен антракт.

За първи път балетът е поставен извън пределите на Русия през 1934 година - в Англия. През 1944 г. „Лешникотрошачката" е поставена и в САЩ - в Сан Франциско. След 10 години произведението на Чайковски се играе в Ню Йорк, където има огромен успех. Оттогава балетът се поставя по традиция всяка година по Коледа. 

Пьотър Илич Чайковски композира балета „Лешникотрошачката" през 1891-1892 г. Неговата премиера е на 18 декември 1892 г. в театър „Мариински" в Санкт Петербург. Премиерата не е имала голям успех.

Либретото на „Лешникотрошачката" е на Всеволожки - Петипа, по едноименната приказка на Ернст Теодор Амадеус Хофман.

Хофман е немски писател, композитор, диригент, музикален критик и художник. Творчеството му е причислено от културните историци към късния романтизъм.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !