Какво слушаме по време на мек локдаун

...или как набързо разцъкахме музикалните класации на MAJKA BALGARIQ...

Венци Мицов 07 декември 2020 в 17:11 6674 0

Ако трябваше да правя класация на това с какво живея от сутрин до вечер, то тя щеше да изглежда така:

1. Мангъров
2. Кунчев
3. Чорбанов
4. Джуди Майковиц
5. Бил Гейтс
6. Антония Първанова
7. VAKSINITE SA OT SATANATA
8. Генерал Венци
9. COVID няма
10. Covid има

Да де, ама тая класация сигурно вече ви е втръснала, та затова мисля да не ви занимавам с нея. Вместо това, с цел да разведря обстановката, реших да проверя специално за вас какво точно слушаме в тия тягостни времена на опашки пред Джъмбо.

"ХУБАВИИИИИЦЕ В ДЖЪЪЪМБО ТИ ЕЛААААА
ЩЕ ТИ КАШЛЯМ ЗДРАВО ВЪВ ВРАТАААА" - както се пее в една популярна телевизионна реклама, лекинко променена спрямо събитията от последните 2 дни...

Както и да е, да оставим Джъмбо и неговите отрудени клиенти и да продължим с позитивните новини от последните дни.

Напоследък няколко музикални класации мерят онова, което ние, българите, слушаме по време на мекия локдаун, наложен от правителството, извънземните, Сорос, Бил Гейтс и илюминатите, заедно с юдейско-масонската плутокрация. Трите основни класации за българска музика са "БНР Топ 20" на Българското национално радио, "Българският топ 10" на ПРОФОН и класацията на БНТ "Ново 10+2", която пък е класация за независими артисти (такива, които не са собственост на Княза, Саня, Криско и други интерпланетарни продуценти).

Да погледнем какво сме слушали напоследък според класациите, започвайки от последните места.

На дъното в класацията на БНР, която е най-голямата такава (с цели 20 позиции) се намира песента на неостаряващата Маргарита Хранова "По пътя". Песента е на 20 място, като над нея са песента на Мария Илиева "Твоя", следвана от "Дийп зоун проджект" и "Silent" и "Всичко ще дам" на неизвестният за мен певец Крис Гран.

Когато се зарових малко повече, се оказа, че Крис Гран е псевдоним на Кристиан Грънчаров. Има логика.

Песента на Маргарита Хранова е класическа балада със стилен клип. Продуцент е Игор Марковски, който напоследък прави фурор с проекта си, в които певци и артисти правят общи песни. 19 място на Мария Илиева пък е лятна песен в стил "Латино кючек" - прословутия регетон, ама някак с по-интелектуален звук.

По същото време на същото място - в долната част на класацията, но вече при ПРОФОН намираме следните заглавия:

Песента на "Тангра" "На прага" беше, по груб спомен, първата песен на групата с новият им фронтмен - моят приятел Боби Косатката. Тя се появи на бял свят още през май 2019 година, когато COVID не съществуваше, а Мангъров лекуваше с чай, без да го канят по телевизията. "Дийп зоун" отново са тук с още една денс тупалка, а на 7 място е фамозната Гери Николова с творбата си "Гледай ме" - наполовина регетон, наполовина турбофолк с участието на македонският рапър Слаткаристика

"Гледай ме, гледай ме, нямал си същата
ставам ти господарка на къщата" - пее, та се къса гласовитото миньонче, а гледанията в youtube на този химн на българо-македонската дружба в анадолски стил са ни повече, ни по-малко от 5 400 278. Два пъти и половина повече от населението на Северна Македония. 

В класацията на БНТ "Ново 10 + 2" на дъното е песента на артист с име Ni.co, която носи името "Ново начало". Парчето няма 5 милиона гледания (то па кой ли има толкова гледания, освен АзисТ).

В златната среда ситуацията е следната. БНР "Топ 20" класират на 13 място песента на Людмила Сланева - Локо и Герасим Георгиев - Геро "Ля ля"

Песен с настроение, написана от самата Локо и продуцирана отново от Игор Марковски. БНТ пък поставят същата песен на шесто място, а в ПРОФОН тази песен липсва. Впрочем там, ако се вгледате по-внимателно, липсват почти всички хубави български песни, но това е тема на друг, дълъг и тъжен разговор на по няколко ракии.

Какво се случва в подстъпите на върха? Ооооо, само величествени неща. Например ПРОФОН поставят на трето място в класацията си песента на Били Хлапето x D3MO x BREVIS "Момчетата с чашите". Силно се надявам това да не е началото на трилогия, в която следват песните "Момчетата с чиниите" и "Момчетата с приборите за хранене"

"Като Марешки,
Тракът ти е herz - сваля ги, схвана ли?!Надали,
като мен и теб други са останали.
Край няма и е късно.
Дай драма да боли и да е мръсно.
Има, няма и ги пръскам густо.
Позволи ми да се хвана, докато е чувство."

Веселин Марешки, ако не им даде на тия пичове по 200 литра нафта, не е човек. За протокола го казвам. Регетон с рапиране и лоши батки с мацки и скъпи коли. По същото време БНР е далеч по-консервативна в избора си на песни - номер 4 за Орлин Горанов и номер 3 за БТР. БНТ пък цака с Маргарита Хранова, която тук е стигнала на трето място. Но за мен откритието е песента на Симеон Владов "Българският тъпан", която се намира на четвърто място в класацията "Ново 10+2".

И отново песента е на продуцента Игор Марковски. Очевидно Марковски тепърва ще има важно значение в родния шоубизнес. И като гледам това, което продуцира, нямам нищо против.

А сега с треперещи ръце, зажаднели за ваксините на Pfizer и Модерна, посягам към кулминацията на този не особено смислен текст. Какви са нашите хитове в това време на епидемия, страх и километрични опашки в Джъмбо.

Без да коментирам повече, качвам само победителите в трите класации.

Според ПРОФОН Алма и нейната "My Mama Told Me" е победител в битката за сърцата на слушателите

БНР "Топ 20" пък поставят на първо място песента на Савин Славчев "Не е лесно".

Класацията "Ново 10+2" на БНТ е класирала на първо място песента на готината и отлично пееща Валентина, която помним от риалитито "Стар академи" - "Обединени".

И с това моят обзор свършва. Честно казано от всичките песни, които прегледах в класациите не бях чувал повече от 10 процента. Което означава, че или трябва спешно да бъда уволнен, или че шоубизнесът се е развил в посока, в която аз не съм се развил.

От друга страна обаче, не може да не ми направи впечатление, че в този зверски недоимък, обхванал родния шоубизнес, се появяват и хубави песни, като тази на Славин по музика на тандема Румен Бояджиев и Даниела Кузманова. Или пък, че се появяват нови играчи на музикалната сцена, които загатват сериозно, че имат намерение да произвеждат качествен продукт - например продуцента Игор Марковски.

Както и да е, намерете вашите любими песни и ги слушайте. А аз мечтая да запиша r'n'b хит, в който Мангъров, Чорбанов, Кантарджиев, Мутафчийски и Антония Първанова да пеят под нежните трели на траш метъл съпровод песен по текст на Бил Гейтс и Джуди Майковиц, чийто клип всеки момент ще бъде изтрит...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!