Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Израелският писател Етгар Керет идва у нас

Бистра Величкова 21 февруари 2013 в 19:27 2448 0

"Асамтой" - сборник разкази от Етгар Керет

Израелският писател Етгар Керет ще гостува в България по повод представянето на третия си пореден сборник с разкази на български език - "Асамтой" (ИК „Жанет 45”, в превод от Милена Варзоновцева). На 25 февруари авторът ще бъде в Пловдив, а на 26-ти – в София.

„Знам, че рибите не могат да говорят. Но ако можеха, какво ли щяха да кажат? Повечето разкази в този сборник не се занимават със случили се неща, а с такива, които биха могли да се случат. Често точно пътят, по който не сме поели (или не сме успели да поемем), разкрива най-добре кои сме. Така че не подценявайте отговорите на рибите – продължавайте да им досаждате с въпроси”. Това пише Етгар Керет специално за българските читатели, в предговора на „Асамтой”.

В "Асамтой" става ясно как Луната може да се продаде срещу десет долара и известно количество добра карма; защо асансьорите влияят отрицателно на самоуважението на кучетата; кому са нужни искрите в очите; кълве ли дявол на шоколадов трюфел; как да направим добрия сценарий блестящ; какво си мислят на първа среща жените и какво – мъжете. Сред многото житейски прозрения и монументални заключения се намират също една теория за скуката като двигател на света плюс три железни правила за поддържане на любовната връзка. В един от разказите му героят си поръчва “говореща риба” от менюто и вместо да я изяде, провежда екзистенциална беседа с нея: „Ето това отличава писателя – казва Керет, – той предпочита не да ползва нещата, а да ги разговори.“

„Асамтой” (2002) съдържа 34 от най-добрите разговори с нещата на израелския писател, както и предговор, рисуван автограф и няколко препоръки наместо послеслов – специално за българското издание.

Етгар Керет роден през 1967 г., в Рамат Ган е най-четеният автор в израелските затвори и най-краденият в израелските книжарници. Той споделя, че обича Гогол, Бабел, Башевис Зингер, Кафка, Вонегът, хумус, “безтегловността на писането”, всичките си действащи лица, своето ексцентрично семейство и много други неща и хора. Тази обич личи в цялата му проза. Автор е на пет сборника с разкази, публикувани в 35 страни, както и на комикси, сценарии и десетки публикации в The New Yorker, The New York Times, Le Monde, The Guardian, Zoetrope, Tablet magazine и други. Сред многото му отличия са Платинената награда на израелската Асоциация на издателите (неколкократно), отличието за най-добър чуждестранен писател на Централната градската библиотека в Санкт Петербург (2010) и кавалерската степен на Ордена на изкуствата и литературата на Франция, както и Златна камера от Кан (2007) за създадения заедно със съпругата му Шира Гефен филм Медузи.

Керет е циник, който не успява да се отърси от надеждата – най-достойният за доверие вид разказвач, който съществува. Същинският му предшественик не е Башевис Зингер, а Уди Алън.“. Това пишат за автора в „The Washington Post Book World”.

В „The Blurb” казват: „Сигурно си мислите, че разказите на един израелски писател ще са пълни с тревога, смут и ужас. Нищо подобно. "Асамтой" е сборник, преливащ от облечени във фантазия хапливи наблюдения и общовалидни истини”.

„Броят на почитателите на стипчивия хумор на Етгар Керет непрекъснато нараства. Прозата му не само присъства в списъка на израелските бестселъри, тя е превърнала автора си в култова фигура на цяло поколение”, коментират от „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

„Абсурдната и смехотворна, и окаяна, но дълбоко човечна фауна, с която ни сближава Керет, е идеалното въплъщение на крилатата мисъл на Шницлер: “Във всяка истинска комедия живее, стаена в най-тъмните помещения на постройката й, една трагична мистерия, макар понякога дори архитектът да не подозира”, казват в "Letras Libres".

"Il Foglio" пише: „Младежите на Керет са не-герои в свят, който очаква от тях дързновението на техните бащи. Но тъкмо, защото не успяват да са на висотата на очакванията, те са по-чувствителни и по-малко наивни. Тайното оръжие на Керет и на неговите персонажи срещу депресията е иронията, затова и най-тъжните му разкази са весели...”

Етгар Керет ще присъства на представянето на третия си сборник с разкази "Асамтой" на български на 25 февруари в Пловдив, от 18.30 ч. в Читалище Шалом Алейхем (ул. „Христо Г. Данов” 20). В София, премиерата ще бъде на 26 февруари, от 19.00 ч. в Софийска градска художествена галерия( ул. „Гурко 1”).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews